Sellel kevadel tõi kodumaine jäätisetootja Balbiino turule vähendatud suhkruga šokolaadi-koorejäätise. Selles on suhkrut vähendatud 30%, olles hea valik tarbijale, kes eelistab vähem magusat klassikalist koorejäätist.

Võib tekkida küsimus, et miks just 30% vähendatud, aga mitte 20% või hoopis 80% — põhjuseid on mitu. Esiteks seadusandlus: toodet tohib reklaamida kui vähendatud suhkrusisaldusega, kui suhkrut on vähendatud vähemalt 30%. Teiseks, aga miks mitte näiteks kohe 50%? Meie eesmärk oli vähendada suhkrusisaldust, kuid hoida alles koorejäätisele omane tekstuur ja maitse ilma magusaineid kasutamata.

Jäätise valmistamise tehnoloogias on suhkrul oluline roll. Lisaks magusale maitsele annab suhkur jäätisele pehmuse. Suhkur alandab vedelike külmumispunkti, kuid kui suhkrut vähendada või hoopis välja jätta, siis muutub jäätis külmudes liiga kõvaks ning kaotab oma mõnusa kreemise struktuuri.

Jäätise iseloomuliku pehmuse tagamiseks tuleb välja jäetud suhkur millegagi asendada. Balbiino vähendatud suhkruga šokolaadi-koorejäätises kasutati selleks kiudainet polüdekstroosi. Polüdekstroos on oma olemuselt prebiootikum, mis soodustab seedekulglas leiduvate kasulike bakterite kasvu ja aktiivsust.

Proteiinijäätis

Balbiino jäätiste valikusse on lisandunud Mango-proteiinijogurtijäätis, mille valgusisaldus on kaks korda suurem (6,4%) kui tavalisel koorejäätisel (keskmiselt 3–4%), ning rasvasisaldus kuni kuus korda väiksem (proteiinijäätisel 1,7%, koorejäätisel 6–11%).

Balbiino jogurtijäätis on 100%-line jogurt, see tähendab, et ei ole mitte tavalisele jäätisesegule lisatud lihtsalt jogurtit, vaid kogu jäätisesegu on hapendatud atsidofiil- ja bifidobaktereid sisaldava juuretisega. Ka suhkrusisaldus on pisut väiksem kui koorejäätistel ja seega võib öelda, et Mango-proteiinijogurtijäätis on hea alternatiiv klassikalisele jäätisele, olles väiksema energiasisaldusega ning samas suurendatud valgusisaldusega. Mango-proteiinijogurtijäätise maitse ja värv on saadud naturaalsest mangopüreest ning lõhna- ja maitseaineid ning toiduvärve lisatud ei ole.

Kust veel proteiini saab?

Parimad proteiiniallikad on piimatooted, kala, liha ja munad, sest need sisaldavad asendamatuid aminohappeid rohkem kui taimset päritolu toiduained. Hea aminohappelise koostisega on ka pähklites, seemnetes, teraviljades (näiteks rukis ja kaer) leiduvad valgud. Mandlite ja pistaatsiapähklite valgusisaldus on keskmiselt 20%, pisut vähem on valku sarapuupähklites, jäädes 14% ümber.

Toiduainetest on valgusisalduse poolest esireas kindlasti kanafilee, milles on valku keskmiselt 29%, ja juust, milles on valku keskmiselt 25% (sõltub sordist). Samuti on suure valgusisaldusega kohupiim ning kodujuust (olenevalt tootest vahemikus 10–18%).

LOE LISAKS: