Foto: Gregor Jürna
Kerge, suviste maitsetega supp on valmistatud väikese tvistiga: värsked noored aedviljad hauduvad maitsete esiletoomiseks võis enne peaaegu küpseks, alles siis lisame puljongi ja kanaliha. Parima tulemuse saad malmpotis hautades. Aga valmistamisviisi juurest leiad ka traditsioonilise supikeetmise meetodi.

Koostisosad:

  • 800 g Värske kapsas
  • 400 g Kaalikas
  • 200 g Pastinaak
  • 250 g Porgand
  • 500 g Värske kartul
  • 5 tk Varsseller, varred
  • 5 sl Või
  • 2 l Kanapuljong
  • 450 g Kana kintsuliha
  • Himaalaja sool
  • Must pipar
  • 4 sl Petersell, hakitud
  • 1 tk mugulsibul, kui kasutad

Valmistamine:

I MEETOD 
1 Koori kaalikas ja pastinaak. Porgandid ja kartulid pee hoolega, ära koori. Lõika kõik köögiviljad umbes 2 cm kuubikuteks. Sulata poti põhjas 4 sl võid ja lisa kõigepealt madalal kuumusel kaane all hauduma kaalikas ja porgand. Viie minuti pärast lisa kapsas, pastinaak, kartul ja varsseller. Sega läbi ja hauta võis madalal kuumusel veel 10-15 minutit, kuni köögiviljad on veel pisut rõhked.
2 Samal ajal lõika kanaliha väiksemateks tükkideks ja kuumuta kergelt pannil lusikatäies võis, kuni liha muutub heledaks. Lisa liha ja puljong köögiviljadele ning maisesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Hauta järelkuumuses vaid niipalju, et kontrolliks pooleks rebitud kanatükk oleks seest küps. Juurikad peavad jääma veel veidi rõhkeks ja säilima peab nende ere värv. 3 Raputa üle peterselliga ja serveeri soovi korral krõbeda koorikuga tumeda ciabatta’ga.

II MEETOD
1 Pane kanakintsud (sobivad ka kanakoivad) koos külma veega keema, eemalda vaht, lisa sool-pipar ja loorber ning lase umbes 45 minutit tasasel tulel puljongiks keeda. 
2 Vahepeal puhasta ja tükelda kapsas, kaalikas, pastinaak, värske kartul ja varsseller kuubikuteks.  Sulata pannil või paksema põhjaga potis üles või ning pruunista seal ära porgand, mugulsibul ja pastinaak. Lisa need supileeme hulka.
3 Kui supipõhi keeb, lisa sinna ka ülejäänud tükeldatud köögiviljad. Vahetult enne valmimist haki juurde peterseli ning vajadusel lisa supile ka veidi veel soola. 




Hea teada!

• Arvesta, et malmpotis seistes küpseb supp edasi, seepärast tõsta valmis supp kohe serveerimiskaussi.
• Taimetoitlased kasutagu esimest meetodit, aga jätku lihaetapp tegemata ja vahetagu kanapuljong köögivilja oma vastu.