Kas kodusest külmikust võib listeeriat leida?

"Enamus mikroorganisme külmikus ei paljune, sest nende elutegevus läheb maha ja nad ootavad paremaid tingimusi. Listeeriad seevastu paljunevad külmikus edasi. Külmutuskappi ei pruugi listeeria ainult kalatoodetega sattuda. See võib sinna ka kanalihaga jõuda. Siiski tuleb meeles pidada, et kodune külmik ja listeeria on väga hüpoteetiline olukord," kommenteeris TÜ Meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar.

"Mikroobid tahavad ka süüa ja juua, seda on aktiivseks paljunemiseks vaja. Kui näete, et külmik on kalaverega koos, siis piisab selle puhastamisest. Listeeria hävib 70 kraaadi juures," lisas ta.

Millist ohtu kätkevad endas näiteks külmik, lõikelaud ja nuga?

"Elu võimalikkus külmutuskapis sõltub seal valitsevast temperatuurist, aga mitte ainult seal ei valitse oht," rääkis Veterinaar- ja Toiduameti juhtivspetsialist Jaana Oona.

"Lõikelauad tuleb alati peale kasutamist korralikult puhastada. Lihtsalt veega loputamisest ei piisa. Ristsaastumine on kerge tekkima kui näiteks lõigata ühe ja sama lõikelaua peal liha ja lehtsalatit. Kui lõikelaud ei ole eelnevalt korralikult puhastatud, siis kanduvad selle pealt bakterid salatile ja kui panete selle külmikusse, siis nad saavad seal kasvada," rääkis Oona.

"Jälgige külmutukapi temperatuuri. Jooksev vesi kapis viitab, et midagi on valesti. Samuti ei tohi ühe lõikelaua peal segamini erinevaid toiduaineid lõigata. Inimesed jätavad sageli ka noa hoolikalt puhastamata," lisas ta.

"Listeeriaid on kokku 17, nendest kaks põhjustab haigusi inimestel. Listeeria moodustab enda külge biokile, millest paljud aineid ei suuda läbi minna. See talub soola ja kergeid happeid ning jääb pindade külge kinni. Kodus peaks vaatama, et tööpind oleks puhas. Toitu ei tasuks teha perele nii, et see seisab külmikus pikka aega," ütles Lutsar.

"Laseri" kontrollis listeeria olemasolu saatejuhi Marii Karelli koduköögis. Vaadati üle külmutuskapp, lõikelauad, nõudepesušvamm, nuga ja kraanikrausi trapp.

Just trapp olla ristsaastumise potentsiaalne oht, kuna seda läbib mustus. Kõik Karelli köögist võetud proovid osutusid listeeria suhtes negatiivseks. Legend, et igalt poolt kodusest majapidamises võib leida listeeriat, ei vasta tõele.