See areng võttis kõige ootamatuma pöörde, kui Ungari teadlased uurisid juhuslikult, kas neid liike võiks ka kalakasvanduses aretada. Günogeneesi tehes (paljunemine ilma isassugurakkudeta) kasutati juhuslikult luitstuura spermat Vene tuura munade viljastamiseks ja aset leidis uskumatu hübridiseerimine. Munade koorumise järel said teadlased luitstuura ja Vene tuura kaks erinevat versiooni. Need, millel oli ema DNA-d kaks korda rohkem, nägid välja rohkem Vene tuura moodi, samas kui need, millel oli võrdses koguses ema ja isa DNA-d, nägid välja kui kahe liigi segu.

Teadlaste uurimistöö järeldused avaldati sel kuul teadusajakirjas Genes. Uurimistöö üheks autoriks on Ungari teadlane Attila Mozsár, kes ütles The New York Timesile antud intervjuus "See oli täiesti tahtmatu, meie eesmärk ei olnud hübridiseerimisega tegelemine."

Tekkinud hübriid sai inglise keeles nimeks "sturddlefish”, mis on kombinatsioon kalaliikide ingliskeelsetest nimetustest American paddlefish ja Russian sturgeon.

Oma Maitse uuris uue hübriidi kulinaarse väärtuse kohta Kalanduse teabekeskuse juhatajalt Toomas Armulikult:

"Luitstuur on dekoratiivne kala, mis suuremat kulinaarset väärtust ei oma. Vene tuur annab aga musta kalamarja. Tekkinud hübriidi kohta ei ole hetkel võimalik öelda, milline kasutegur võiks sellel kalakasvatajate vaatepunktist olla, näiteks maitsev liha, kiire kasv või odav pidada. Mingi omaduse poolest peab ta ületama lähtevanemate kvaliteeti, muidu pole hübriidi kasvatamisel ju mõtet. Selleks tuleks kala 3-4 kg suuruseks kasvatada. Antud hübriidile eesti keeles vastet veel ei ole ja ei pruugi ka tulla, sest ei ole teada, mida sellega ette võetakse. Kalade nimesid fikseerib Eestis vastav komisjon, mis käib koos iga poole aasta tagant, aga nimed antakse esmalt ikka päriskaladele."

Jaga
Kommentaarid