Nisukebab ehk vöner ehk nisuliha ehk nisukebab on kõrge valgusisaldusega väga mitmekülgne lihaasendaja, mida paljud meist on ilmselt juba kas ise kodus katsetanud või restoranis proovinud. Nisuvalgust "liha" asendab seda paljudes meile tuttavates roogades, kuna sel on lihale sarnane maitse ja tekstuur.

Oumph! valmib sojast, veest ja natukesest soolast. Seepärast võtab ta ka kergesti külge erinevaid maitseid , aga seda saab nii keeta, grillida kui ka praadida – oleneb, millist tekstuuri soovid.



Happy V valikus olevad suitsu- ja keeduvorstid on peamiselt tehtud nisuvalgust. Vorstidel on mõnus tihke tekstuur ja soolane maitse nagu lihast tehtud vorstidel ning neis on täitsa olemas ka “pekitükikesed”.

Tempeh on fermenteeritud ja pressitud sojaubadest valmistatud Indoneesiast pärit valgurikas toiduaine. Tempeh on sarnane tofule, ent erinevalt tofust sisaldab tempeh terveid või poolikuid sojaube ja on seevõrra vähem töödeldud. Tempehil on kergelt pähkline mõnus maitse ja selle viile saab hästi kasutada salatites, pajaroogades ja võileival.

Seitan on Aasiast pärit populaarne lihaasendaja, mis on samuti valmistatud nisuvalgust. Seitanit võib valmistada nii ahjus, pannil kui ka grillil ning kasutada võileival, pitsal või isegi kebabiliha asendamiseks. Kokkamishuvilistel soovitame kindlasti proovida seitanit ka ise valmistada, sest see on isegi kodustes tingimustes päris lihtne.

Moving Mountain burgeripihvid on Eesti söögikohtades ja toidupoodides üpriski uus lihaalternatiiv, mis on mõeldud asenduseks veiselihale. See koosneb seentest, nisust, sojast ja hernevalgust, lisaks on selles lisatud natuke peedimahla ja kookosõli. Seened annavad mahlasust ja tekstuuri, peet natuke magusust ning kookosõli rasvasust.

“Taimsed valikud” on MTÜ Loomuse programm, mille eesmärk on suurendada vegantoidu valikut ja nähtavust Eesti toidukohtades. Tänaseks on programmiga liitunud juba enam kui 75 söögikohta üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus, Põlvas, Võrus ja isegi Mäekülas.