Kui teil on kirg sisekujunduse vastu ja te mõtisklete veel homse pidupäeva lauakatte osas, siis laske ennast vaimustada Saaremaal elava sisekujundaja ja toidufotograafi Brette Lepiku loodud kombinatsioonidest, kus on oluline roll ka taaskasutusel.

Pidupäevaks lauakatte valimine võib kujuneda keeruliseks, sest erinevaid stiile – Prantsuse ja Inglise maakodu, skandinaavialik hygge ja meie kohalik nostalgia – igapäevases töös elegantselt miksiva Brette koostatud valikud on võrratud ja panevad silma särama eriti vanade lauanõude kollektsionääridel.

Brette Lepik.
"Vanad esemed on nii inspireerivad. Mul on lihtsalt see õnn näha ja teha ka teistele nähtavaks esemes peituv potentsiaal ja eripära," ütleb ta.

Ilu loomine on Brettel veres, sest tema ema on pagar ja kokk, kelle loodud ilu maitseb hästi ja mammagi oli imeline küpsetaja ning suurepärane rohenäpp, kelle aed oli mõnus, natuke džunglilaade lilleoaas.

Uurisime Brettelt, kuidas ilusate roogade, tekstiilide ja söögiriistade abil saaks anda igale toidukorrale piduliku noodi?

Kõige lihtsam viis selleks on kasutada endale armsaid esemeid. Näiteks vanaema tikitud laualina, vanavanaema hõbelusikad või sünnipäevakingiks saadud eriline koogialus. Kasutage lihtsaid olemasolevaid asju, kuid andke "glamuuri" juurde peene laualina või lillebuketiga. Praegusel ajal on vaasi panemiseks ideaalsed õuna- ja kirsipuude oksad, tulbid ja teised kevadised lilled.

Linnakodu vintage

Linnakodu vintage jaoks valisin oma nõudekapist modernsed, 80ndatest pärinevad Iitala Flora klaasid, mis oma mustriga sobivad imeliselt nii moodsasse linna- kui ka klassikalisse maakoju. Mõningaid asju tuleb vahel oodata, näiteks sama sarja kuuluva kannu sain mõnevõrra hiljem ühest oksjonikeskkonnast. Klaasid leidsin kirikuabi tasuta kastist ning pildil olev kann on pärit minu sisustuspoest. Laualinana kasutasin ühte oma lemmikkardinat, nimelt teise ringi tekstiili ostes vaatan mustreid ja materjali, mitte selle algupärast otstarvet.

Lihtsa, klassikalise joonegaga valgetele taldrikutele annab pidupäeva tunnet juurde teise ringi lauahõbe. Peale imelist suitsukana quiche’i serveerin kohvi Sari keraamika capuccino tassidest.

Menüüs: Suitsukana quiche sinihallitusjuustuga, küpsis Kevadlill

Maakodu vintage

Maakodu vintage on mõnusalt tujukas ja tekstuurne. Selle stiili juures võib välja tuua kõik olemasolevad lauanõud ja tekstiilid. Maal lihtsalt pole reaalne, et asjad "ei sobi stiiliga". Maal on teistmoodi vabadustunne!

See tore väikeste lilledega laualina on mu lemmik. Pika salli valisin samuti lauale linaks. Ma lihtsalt armastan selle väikest lillemustrit ja jällegi, pole ju vahet, mis otstarbeks kangas parasjagu mõeldud on. Rörstrandi kohvitassid olid kingituseks meie heade Rootsi sõprade poolt, kelle kappi need enam ei mahtunud, kuid olid nende peres juba olnud kaks põlvkonda. Vanad Rörstrandi koogitaldrikud leidsin ühest Kuressaare taaskasutuspoest ning lusikad Facebookist. Tordilabidas on naisliinipidi jõudnud vanavanaemalt emale ja ja loodetavasti temalt edasi ka minule.

Menüüs: täiesti ebareaalselt ülimaitsev Napoleoni tort, kihiline küpsisekook ja Aleksandrikook

Pärastlõunane piparmünditee maal mamma juures

Siinkohal pean ütlema, et just sellised meie pere emadepäevad olidki kui mamma veel meiega oli. Pärastlõunane puljong lihapirukatega on vaid puudu, sest neid pirukaid ei oska meist paraku keegi järele teha.

Pildil on mamma kapist leitud vana tikitud motiividega ja paari kohviplekiga üdini ehe laualina. Teetassid ja kann on pärit ühest Pärnu taaskasutuspoest.

Kann on minu nõudekollektsioonis uus tulija. Vanavanaema koogilusikas on samuti pärand emale. Liisu Arro papagoi taldrik on kingitus armsalt sõbrannalt sünnipäevaks. Mulle tundub, et see on ametlikult hea tuju taldrik, sest iga kord kui ma selle lauale panen, tuleb päike välja!

Menüüs: profitroolid, moorapead, rummikoogid

Pühapäevahommiku pannkoogid

See pilt on tehtud meie igapäevaste nõudega ja tegemist oligi pühapäeva hommikul tehtud pannkookidega. Kuna enamik minu nõudest ja söögiriistadest on pärit teiselt ringilt, siis siin on selle ehedaim näide. Meie igapäevased hommikusöögi taldrikud on mu lemmikud, sinakashallid ja Ikea toodang, mida olen aja jooksul leidnud erinevatest taaskasutuspoodidest. Kõik on küll veidi erinevad, kuid siiski sarnased. Kahvlite-nugade komplekti sain aasta tagasi ühest Kuressaare vanakraamipoest ja ülejäänud taldrikud on samuti aja jooksul kogunenud. Praegusel ajal on meil vaasis või kannus kogu aeg värsked õied või oksad. Mulle meeldib nii kevade lõhnu tuppa tuua!

Sa valisid neli erinevat teemat. Millega neid saavutada?

Minu väike saladus, nii oma sisustuspoele kui ema pagarikojale toidupilte tehes on see, et kasutan palju erinevaid mustreid ja materjale. Minu abikaasa ütleb süüa tehes, et palju häid asju kokku pannes ei saa ju midagi halba välja tulla! Eks mul on oma tööd tehes üsna sarnane idee. Minu nõudekollektsioon on ilmselt Eesti mõistes üsna suur, näiteks meie 70 külalisega pulmas olid kõik nõud enda kapist. Taldrikud, noad-kahvlid, serveerimisnõud jne. Soovitan koguda erinevaid vintage nõusid, näiteks 10 ringis. See on täpselt selline kogus, mille mahutab kenasti kappi ära ja mida erilisetel puhkude lauale pannes tekib koheselt meeleolu! Tekstiilidest võiksid olla üks kirju ja üks ühevärviline, kuid täpselt sellised ideaalsed, mis tekitavad koheselt piduliku meeleolu või erilise tunde!

Kas Sa katad emale pühapäeval laua?

Kindlasti teeme pühapäeval emaga mõnusa pealelõunase kohvi- ja teelaua. Oleme igal aastal seda päeva tähistanud, kas siis koos või eraldi, sest tema elab mandril ning mina Saaremaal. Maitsvad toidud lauale teeb ikka ema, las igaüks jääb ikka oma liistude juurde!

Brette toimetab igapäevaselt Saaremaal, kust ta on koos abikaasaga elu sisse puhunud Kuressaares asuvale sisustuspoele Höme. Maitsvad küpsetised valmistas Brette profikondiitrist ema Kristiina Rand.