"Seoses koroonaviiruse suurenenud levikuga Aasias, siinsed eestlased sel aastal seda tähtpäeva suuremalt ei tähista. Teeme seda küll pere keskis kodus. Kohaliku eestlaste kogukonna varasemad ettevõtmised on vabariigi sünnipäeva puhul olnud legendaarsed. Kogunetakse, istutakse koos laua taga, mis kaetud Eesti toidu ja joogiga, lauldakse hümni, kirutakse poliitikat, kuulatakse Nublut ja seletatakse üksikutele peol viibivatele välismaalasele, kuidas kodumaal on kõik digitaalne, õhk puhas ja naised ilusad. Meile meeldib nii mõelda," rääkis Liis.

Milliseid toite võib pidulaualt leida?

"Meil on enda küpsetatud must leib alati olemas ja helded külalised hoolitsevad selle eest, et seapeki, kilu, silmude, merevaigu, küüslauguleibade, verivorsti, kohukeste, maasingi jt varud liiga kiiresti ei väheneks ning pidulaud Eestimaise toidukraamiga saak kenasti kaetud. See loetelu võtab kokku need maitsed, mida kohalikest poodidest ei leia. Ei puudu ka isetehtud kanamaksapasteet ja kartulisalat," ütles Liis. Ta lisab, et peolaual on tihti küpsisetort vahukoore ja maasikatega, mida on eriti hea otse vormist süüa.

Liis tunnistab, et eestlasele omaselt ta ilma kartulita ei saa: "Kartulid, mitte küll nii maitsvad kui kodumaal, on meie laual igapäevaselt kas praetuna, kartulipudruna või Šveitsis rösti’na olemas."

Kas Teile meeldib süüa teha?

"Üldiselt mulle meeldib kokata ja ma olen alati suutnud oma kulinaarsed plaanid mõne üksiku küpsetise erandiga ka teostada," rääkis Liis, kes lisas muiates, et viimasel ajal on tema roll köögis kas abikoka, maitsežürii või siis köögipolitsei oma.

Liisi ise tehtud leib ja kanamaksapasteet.
"Tundub, et abikaasal on köögis rohkem staaži ja viitsimist mässata. Kiiretel aegadel sobivad mulle nii pakisupina ramen kui ka eelmise söögikorra jäägid. Eelistan köögis mässamise asemel pisipojaga aega veeta ja seetõttu käin vahel ka kohalikus sadamarestoranis einestamas. Nii saan kasutada aega, kas mõni kiire töömeili või laulu kirjutamiseks," tunnistas Liis.

Millist Eesti toitu Te välismaal elades kõige rohkem igatsete?

"Igatsus ei ole jõudnud tekkida, sest olen kodumaaga ja ka kohaliku toiduga selleks liiga palju seotud. Singapuris on hea Baltikumi toitu pakkuv internetipood, mille kaudu tellin Läti musta leiva ja kohukeste kõrval tursamaksa, hapukapast ja värsket õunamahla. Neil on valikus ka sprotid ja räim tomatis."

Liis jagas Oma Maitsele Bhutani rahvusroa "Ema Datshi" retsepti, mis teda maailmas ringi rännates ja ida ning lääne köökidega tutvudes on kõige rohkem üllatanud.

Ema Datshi valmistamiseks vajalikud koostisosad.
"See roog seostub mulle Bhutaniga, kuna nii see riik kui ka antud toit on veidi müstilised. Ema Datshit valmistatakse jakipiimast tehtud juustuga ja chilliga, mida oma viimaselt Bhutani reisilt ka kaasa tõin, et püüda seal kogetud maitset kodus saavutada," avaldas ta.

"Ema Datshi"

Koostisosad:

Toiduõli

Võikuubik

5 keskmist hakitud sibulat

3 kuuslauguküünt

4 tomatit

8 suurt tšillipipart

1 paprika

3 kuivatatut tšillipipart

2 kera jakipiimast tehtud juustu (selle puudumisel kasuta fetajuustu)

200 grammi riivitud juustu

1 karp toorjuustu (Näiteks Philadelphia juustu)

Pool klaasi vett

Soola

Pipart

3 tl paprikapulbrit

1 tl kurkumit

Valmistamine:

Tükelda wokkimiseks kõik koostisosad. Lisa veidi õli ja sulata selle sisse keskmisel kuumusel võikuubik.

Kui või on sulanud, lisa viilutatud tšillipipar ja pruunista.

Lisa paprika, sibul ja prae kuni sibul on klaasjaks. Seejärel lisa küüslauk ja kuumuta seda kuni on tunda küüslaugu lõhna. Ära lase kõrbema, eriti küüslauku!

Lisa seejärel ca 200 ml vett ja aja segu keema. Lisa hakitud tomatid.

Nüüd lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud juust ja toorjuust. Sega hoolikalt, kuni toorjuust on täielikult segunenud. Kuumuta, kuni kaste on mõnus, paks ja kreemjas.

Kaunista hakitud peterselliga ja serveeri kohe koos punase riisi või täisterariisiga, et säiliks pähkline maitse.

Jaga
Kommentaarid