Veneetsias kogunesid kirjanikud kohvikusse Caffè Florian ja Napolis Caffè Gambrinusesse. Firenze üks kuulsamaid kogunemiskohti on aga Caffè Giubbe Rosse, mis asutati aastal 1896. Piazza della Repubblica ääres asuva kohviku publik oli rahvusvaheline – laudade taga võis istumas näha futuristi Filippo Tommaso Marinettit, luuletajat Mario Luzit ja kirjanik Eugenio Montalet. Seal sündisid nii mõnedki Firenze futuristide ajakirjad, kusjuures kohvik toimis ka ajakirjade toimetusena.

Praegu on kohviku seinad kaetud kunagiste kundede fotode, joonistuste ja ajaleheväljalõigetega. Kelnerid kannavad endiselt tollaste Viini kohvikute stiilis punast pintsakut või vesti, giubbe rosse, mis kohale omal ajal nime andsid. Piazza della Repubblica ääres asuvad veel kaks ajaloolist kirjanduskohvikut: suurepärane Caffè Paszkowski oma kaunite põrandate, väärtpuidust seinade ja art déco stiilis kaunistustega, ja vaimustav viimane Firenze belle epoque stiilis säilinud kohvik Caffè Pasticceria Gilli.

Kirjanduskohviku idee pole Firenzest kuhugi kadunud. Praegused kirjanduskohvikud sünnivad sageli raamatukogude, raamatupoodide ja kunstigaleriide juurde. Panimegi neist teie jaoks kokku mõned.

Kolm (kevadist) kohvikukülastust Firenzes:

Caffetteria delle Oblate

Oblate kohvik on mõnus hingetõmbekohake Firenze südames. Kohvik asub kohe Duomo* taga endises Oblate nunnade kloostris. Siin elasid 1936. aastani haigete abistamisele pühendunud ilmalikud nunnad. Hoone on pärit 13. sajandist.

Saanud inspiratsiooni Georges Pompidou keskuse ideest Pariisis, restaureeris linn nunnakloostri kümme aastat tagasi ära ja majutas ühte hoonesse mitu erinevat sektsiooni – linnaraamatukogu, selle lugemissaalid ja trükikirjanduse arhiivi, kultuuri- ja multimeediakeskuse, konverentsisaali ning Firenze Eelajaloomuuseumi. Kolme korruse vahel sõidab nüüd lift.

Sissepääs on via dell'Oriuolo tänavalt. Sinna jõudmiseks tuleb Duomost paremat kätt mööda jalutada. Veel edasi ja kunagine kloostriõu oma pinkide ja kõrgete puudega haarab su mõnuga oma kaissu. Peasissepääsust sisenedes otsi silmadega caffettera silti. Kõige lihtsam on sõita liftiga teisele korrusele.

Kohvikusse jõudmiseks jaluta läbi raamatukogu eesruumist ja kloostriterassilt. Sinna jõudes ... naerata. Keera kohvikutool suunaga Duomo poole ja tunne, kuidas vaatepilt sind üleni endasse haarab – teist samasugust vaadet Brunelleschi kuplile sa juba ei leia. Müüakse kohvi, kannuteed, snäkke ja küpsetisi. Õhtuti degustatsioonid, džässkontserdid ja raamatuesitlused.

* Duomo – toomkirik

Via dell'Oriuolo 24

E 14–19, T–L 9–24, pühapäeval suletud

Todo Modo

Todo Modo on tegelikult üks väike ja mõnusalt kodune raamatupood. Raamatupoe nimi pärineb 1976. aastal sitsiillase Leonardo Sciascia romaani ainetel valminud Elio Petri samanimelisest filmist. Koht ise pole kaugel Santa Maria Novella väljakust, mis asub Firenze pearaudteejaama lähedal.

Todo Moro on indie-raamatukauplus, kus on üle 15 000 nimetuse.

Kohalikele lisaks armastavad siit läbi käia Firenze inglased. Sisse astudes ära kaota pead, vaid liigu raamatupoe sisemuse poole. Raamatupoe kohvik kannab samuti kirjanduslikku nime, Uqbar, Jorge Luis Borgese samanimelise lühijutu järgi. Koht on hubane, põrandal puitparkett, raamaturiiulid seinast seina, istumiseks mõnusad tugitoolid, hea valgustus ja laest alla rippuvad taimed. Piilu ka kõrvalsaali, mida nimetatakse teatriks ja kus toimuvad raamatuesitlused.

Proovi nende espressot (kui natukese piimaga, siis küsi: un caffè macchiato, per favore) või cappuccinot. Aperitiiviks pakutav veinivalik pole lai, aga kvaliteetne. Veinikaardilt leiad ka pimesi kohaliku Chianti Classico. Võta istet ja tunne, et oled õigel ajal õiges kohas.

Via dei Fossi 15

E 12–20, T–P 10–20

Todo Modo
Roberto Cavalli kohvik

Moekunstnik Roberto Cavalli on tuntud eksootiliste mustrite, tikandite ja patchwork'i poolest. Hermès ja Pierre Cardin olid esimesed, kes tema tööde vastu huvi hakkasid tundma. Sünnilt firenzelane, avas Cavalli 2002. aastal via Tornabuoni ja via della Spada nurgal oma esimese très chic kohviku Caffè Giacosa. Hea strateegiline koht, sest Tornabuoni kaubandustänaval on avatud enamik itaalia kõrgmoeloojate kauplustest: Gucci, Armani, Ferragamo, Versace, Prada ja tema ise, Roberto Cavalli.

Caffè Giacosa asutati siin tegelikult juba 1927. aastal. Sellele lokaalile kuulub kuulsa Negroni kokteili sündimise au. Roberto Cavalli restaureeris ruumid ja lisas Firenze ajaloolise kohviku õhustikule oma loomingulise mõõtme.

Hea koht hommikusöögiks Firenze kesklinna kärarikastel poetänavatel. Toolid ja lauad on väljas ka tänaval. Väidetavalt linna parim kohv, armastusväärsemad baarmenid ja linna parim šokolaad. Lihavõtete ajal on traditsiooniliselt müügis Roberto Cavalli stiilis loomamustrilised šokolaadimunad.

Kes teab, äkki saab sinustki habitué? Lähimad Cavalli kohvikud asuvad Saint Tropezis ja Dubais.

Via della Spada 10

E–R 7.45–20.30, L 8.30–20.30, P 12.30–20.00

Roberto Cavalli kohvik