Marta, kas sa mäletad, mis vanuses sa kohvi esimest korda jõid?

Esimest korda proovisin lasteaias kohvi nime all viljakohvi, mis maitse ja olemuse poolest on õigest kohvimaitsest päris kaugel. Lapsepõlve mälestused robustsest aroomist ja maitsest olid nii tugevad, et uuesti proovisin kohvi alles kohviettevõttes kommunikatsioonijuhina tööd alustades. Ja sealt sai alguse aina süvenev huvi kohvi ja kohvimaailma vastu.

Kuidas kohvimaailma avastamine on sinu jaoks toimunud?

Tõeline aroomide- ja maitseterohke kohvimaailm avanes mulle 10 aastat tagasi Eesti Cup Tasting ehk kohvidegusteerimise meistrivõistlustel, kus asendasin kohatäitena üht haigestunud võistlejat. See oli üks esimesi kordi, kus pidin järjest proovima 8 x 3 tassitäit musta kohvi ja minu toonaseks üllatuseks oli neis tassides nii palju põnevaid puuviljaseid, magusaid ja erilisi maitseid, mis lapsepõlvemälestused hetkega põrmustasid. Tookordsel võistlusel tulingi üllatusvõitjana meistriks ja juba järgmisel hetkel olin teel Soome Pauligi tehase peamaitsja Marja Touri cuppingukoolitusele, et treenida maailmameistrivõistlusteks. Sealt saigi alguse kasvav huvi erinevate kohvimaitsete, meetodite, kohvikultuuri ja valdkonna arengu vastu.

Miks kohvimaailm sind köidab?

Mind köidab kohvivaldkonna mastaapsus ja see kui paljud inimesed on igapäevaselt kohvist mõjutatud. Kohv on väga emotsionaalne, kiire arenguga ja pidevas muutuses ärivaldkond, annab väga paljudele inimestele tööd ning pakub ikka ja jälle uuendusi ja muutusi. Kohvimaailmas köidabki mind võimalus nii palju kogeda ja üllatuda igal hetkel ning võimalus puudutada nii paljusid inimesi läbi kogu ahela oast tassini. Kindlasti on ka suur osa kohvimaailmaga seotud inimestel ja omavahelistel koostöösuhetel. Oleme aastaid nii Eestis kui maailmas kohvivaldkonnas ikka ja jälle samade inimestega kokku puutunud ja ühiselt kord kolleegide, kord partneritena kohvikultuuri arengu heaks koostööd teinud. Ka seekordne Tallinn Coffee Festival on paljude valdkonna ettevõtete ja entusiastide ühistöö, tänu millele pakub festival sisu poolest palju põnevat ja võimaldab ühel ajal ühes kohas huvilistel paljut kogeda.

Millised on maailma kõige tuntumad ja tunnustatumad kohvivõistlused? Kui populaarsed need on?

Kohvivõistlused on kohvivaldkonna proffide seas väga populaarsed ja võistluste võitjatesse suhtutakse samasuguse austusega kui spordimaailma meistritesse. Pea iga päev toimub erinevates maailma riikides parasjagu mõni riiklik võistlus ja igal aastal korraldatakse ka maailmameistrivõistlused. Maailmameistrivõistlused toimuvad mitmel alal: Barista meistrivõistlused, Cup Tasting ehk kohvimaitsmisvõistlused, Coffee in Good Spirits ehk kohvijoogid alkoholiga võistlused; Latte Art ehk piimakunsti võistlused; Brewers Cup ehk filterkohvivõistlused; Cezve/Ibrik ehk türgi kohvi võistlused, Roasting ehk kohvi röstimise võistlused. Samuti toimub igal aastal Cup of Excellence ehk parima kohvi võistlus. Maailmameistrivõistlustest osavõtu eeltingimus on kohalike võistluste võitmine ja nii toimuvadki kogu aasta vältel pidevalt palju riiklikke kohvivõistlusi. Erivõistlusi korraldatakse igal aastal Euroopas, põhivõistlus ja kas röstimisvõistluste toimumiskoht roteerub Euroopa, Ameerika ja Aasia vahel.

Baristavõistlustest pikima traditsiooniga on põhivõistlus ehk Barista meistrivõistlused, kus barista peab valmistama täiuslikult espresso, cappuccino ja autorijoogi. Erivõistlustel keskendutakse aga detailsemalt konkreetsele alale, on see kohvimaitsmine, konkreetne kohvivalmistamismeetod või näiteks piimakunsti valdamine. Tõsised kohviteadusefännid süvenevad põhjalikult barista põhivõistlusesse. Pealtvaatajate jaoks on aga põnevam jälgida just erivõistlusi ja seetõttu on need ka osalejate seas väga populaarsed. Eestis toimub seekord üle pika vahepausi Tallinn Coffee Festivali raames Eesti meistrivõistlused Cup Tasting ehk kohvimaitsmise võistlusel. Lisaks toimub vaatemängulise võistlusena traditsioonilise Latte Art võistluse asemel võistlus väikese vimkaga, kus võistleja ei vali ise, millist joonistust tassi kallab, vaid peab valama tassi just sellise pildi, mida kohtunikud talle täringuga loosivad. Võistluste korraldamine annab baristadele ja kohviarmastajatele väljundi ja võimaluse oma loomingut ka teistele tutvustada ning paljud uued kohvivalmistamise meetodite arendused on välja kasvanud just kohvivõistlustest.

Millistel võistlustel sa ise oled osalenud?

Ise olen osalenud erinevatel kohvivõistlustel nii kohtuniku, osaleja kui pealtvaataja rollis. Olen osa võtnud nii Eesti meistrivõistlustest Barista põhivõistlustel, Cup Tasting võistlustel, Coffee in Good Spirits võistlustel, Euroopa võistkondlikel barista võistlustel kui maailmameistrivõistlustel Coffee in Good Spirits ja Cup Tasting alal. Mitmekordsete Cup Tasting ja Coffee in Good Spirits Eesti meistritiitlite kõrval õnnestus kas maailmameistrivõistlustel pälvida IV koht Cup Tasting ja maailmameistri tiitel Coffee in Good Spirits alal.

Kui objektiivsed sellised võistlused saavad olla? Inimeste maitsed on ju väga erinevad.

Kõige objektiivsem võistlus kohvivõistlustest on Cup Tasting ehk kohvimaitsmise võistlus. Võitleja peab 8 minuti jooksul leidma kaheksast kolmikust üles selle tassi kohvi, mis maitse poolest teistest kahest tassist erineb. Erinevused võivad olla imeväikesed, näiteks ainult eri jahvatuses või kohvikoguses. Võidab see, kes tunneb maitseerinevust kõige täpsemalt kõige kiiremini. Teiste võistluste hindamisel on subjektiivsuse võimalus olemas, aga viidud läbi kohtunike valiku samuti miinimumini. Kõik võistluste kohtunikud läbivad koolituse ja sertifitseerimise ning maitsete hindamise alused kalibreeritakse ühtseks. Enda maitse-eelistus ei ole võistluste hindamisel oluline, kohtunike roll on hinnata tehnilist õiget teostust ja kohvimaitse vastavust standarditele ning võistleja enda selgitustele.

Tallinn Coffee Festivalil astud ülesse Estonian latte Art Throwdown võistluse M-C.-na. Kas sa nüüd eelistadki olla pigem kohtuniku rollis või käid ka ise endiselt võistlemas?

Osalen ise ka sel aastal Cup Tasting võistlustel ja kohtuniku rolli võtan kui head võimalust uutelt andekatelt tegijatelt õppida. Kohvimaailm on pidevas muutuses ja uued trendid ning tarbimisharjumuste muutused annavad valdkonna arengule uue hüppe. Oluline on julgus tulla välja uute mõtetega ja mitte jääda traditsioonidesse kinni. Traditsioonid on vajalikud tugevaks põhjaks, aga raputavad muudatused võivad luua uusi põnevaid suundi. Siin on kohtunikel oluline roll uuendusi tunnustada ja õigel hetkel teelt astuda.

Kui oluline on sinu jaoks Tallinn Coffee Festivali ja erinevate kohvivõistluste toimumine Tallinnas?

Mida rohkem ja erinevaid valdkonda tutvustavaid võistlusi, algatusi, baristade kogukonna tegevusi toimub, seda kiiremini suudame infot vahetada ja pakkuda kohviarmastajatele uusi häid emotsioone. Oktoobrikuus Pärnus toimunud Rahvusvaheline Barista laager ja Röstmeistrite laager tõi nähtavalt Eesti ja Baltikumi kohvinoorte ja spetsialistidele uut hingamist ja ühise koostegemise võimekust näitab ka toimuv Tallinn Coffee Festival. Eesti on piisavalt väike, et kõikidele suurüritustele jõuavad huvilised nii lähemalt kui kaugemalt kohale. Samas on Eesti piisavalt suur, et kohviga seotud sündmusi korraldada ka maakondlikes keskustes, et tõsta esile just kohalikku kohvikultuuri tähtsust.

Mida kohvifestivali külastaja eelkõige võiks ürituselt oodata ja enda jaoks avastada?

Lisaks suurepärasele kohvile ja põnevatele kohvivõistlustele on kohvifestivali programmis kohvimaailma tippude arendavad seminarid ja võimalus tutvuda kõikvõimalike uute kohvimaailma trendidega. Näiteks Pauligi pop-up kohvimaailmas saab osaleda Pauligi röstmeistri Cuppingul ehk päritolumaakohvide degustatsioonil, proovida uusi Cold Brew kohvijooke, Guinessilaadse vahuga uut trendijooki Nitro. Samuti saab proovida kätt Paulig Barista Insitute non-stop baristakoolitusel SCAE (Euroopa Erikohviassotsiatsiooni) kõrgeima baristasertifikaadiga Pauligi kohvikoolitaja Mihkel Jürimaa käe all.


Mida sa ise seoses Tallinn Coffee Festivaliga kõige enam ootad?


Eelkõige ootan kohtumist valdkonna uute ja endiste kohvihuvilistega. Väga ootan ka sisukat kohviseminari, kus põnevate loengute seast soovitan näiteks kõikidel kohvikuärisse sisenejatel kuulata Paulig Kulma röstla-kohvik juhi Charlotta Nylund loengseminari „Kuidas luua edukat kohvik-röstikoda“.

Esimene Tallinn Coffee Festival leiab aset 28. ja 29. aprillil Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning seadmetega. Festivali külastajat ootavad mõnus muusika, meeleolukas programm ja oivaline aroom. Lisaks kohvile on festivalil esindatud muud kuumad joogid nagu tee ja kakao, lisaks on avatud tänavatoidukohad ja kohvikud.