Kuna kohvi puhul moodustab vesi 96-98%, siis tuleb veele kindlasti tähelepanu pöörata. Ei saa ju halvast toorainest head tulemust, lisaks maitsele mõjutab vesi ka kohvimasina eluiga.



Milline on kohvi tegemiseks sobiv vesi?



Eks sõltub muidugi mingil määral ka sellest, millega harjunud ollakse, kuid üldiselt peetakse kohvi valmistamiseks optimaalseks vett ajutise karedusega 3-6 kraadi, üldkaredusega 4-8 kraadi, vees ei tohi olla kõrvalmaitseid (näiteks kloor), liigselt rauda ja igasugu tahkeid osakesi.



Milline peaks olema kohvi valmistamisel vee temperatuur?



See sõltub kohvi valmistamise meetodist, üldiselt espresso puhul 88-92 kraadi ja filterkohvi ning presskannukohvi puhul 92-96 kraadi. 



Mille järgi saab hinnata oma kodu/kontori vee kvaliteeti?



Eestis kõlbab kraanivesi enamasti juua, sel ei ole kõrvalmaitseid. Mineraalide suurem hulk ehk kare vesi on joogiveena hea, kuid kohvimasina ja veekeetja puhul, samuti nõudepesumasinates tekitab karedus probleeme katlakiviga. Katlakivi mõjutab otseselt nii masina eluiga, energiakulu (1mm katlakivi küttekehal = umbes 10% kõrgem energiakulu sama tulemuse saavutamiseks) ja, last but not least, maitset.



Kuidas seda kvaliteeti ise parandada saaks?



Lihtne vastus: õige filtriga, mis on antud veekareduse ja soovitava tulemuse jaoks optimaalselt seadistatud. Samuti peab meeles pidama, et kõigil filtritel on oma kasutusressurss, nii et õigeaegne filtrikasseti vahetamine on väga oluline, kui soovida saavutada stabiilset kvaliteeti.



Mida veel kohvi tegemisel vee puhul peaks teadma? 



Kui kasutada liiga karedat vett, võib kohvimasin varsti rikki minna, ka crema ei ole kohvi peal nii püsiv. Samuti toimib karedus nö. puhvrina, nii et kohvi hapukamat maitset on raske saavutada – kohv maitseb „lamedana“ ehk maitsenüansid ei pääse esile. Vee liigse kipsisisalduse puhul on kohv jällegi liiga mõru. Eks neid nüansse on väga palju, kuid iga barista teab tavaliselt, milline peab olema vesi, et soovitud maitsed esile tuua. Oleme hea meelega nõus küsimustele vastama nii Tallinna Kohvifestivalil kui ka muul ajal.

* * *

Esimene Tallinn Coffee Festival toimub sel reedel ja laupäeval, 28. ja 29. aprillil Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning seadmetega. Festivali külastajat ootavad mõnus muusika, meeleolukas programm ja oivaline aroom. Lisaks kohvile on festivalil esindatud muud kuumad joogid nagu tee ja kakao, lisaks on avatud tänavatoidukohad ja kohvikud. Lisainfo www.tallinncoffeefestival.ee ja www.facebook.com/tallinncoffeefestival