Järgmiseks koori oks ära. Võid ka koorimata jätta, kuid siis pead arvestama sellega, et lihal on pärast mingi imelik kõrvalmaitse juures. Seega on ikka mõistlikum oks ära koorida, vähemalt selles ulatuses, mida kavatsed küpsetamiseks kasutada. Käepidemele võid natuke koort alles jätta, on lihtsam kinni hoida.

Aga milline see liha olema peab? Sellele küsimusele võib mitut moodi läheneda

Meetod 1

Kõige lihtsamini saad liha küpsetada orgi otsas tükkidena. Lõika liha paraja suurusega kuubikuteks ning aja vardasse. Rõhk on siin sõnadel paraja suurusega, sest kui sa jätad tükid liiga väikeseks, on oht, et need kõrbevad ära või jäävad kuivaks. Liiga suured jällegi küpsevad kauem kui tühja kõhuga inimesed oodata kannatavad ning võivad lõpuks ikkagi seest tooreks osutuda.

Järgmiseks meisterdada oma lihavardale harulisest puuoksast ragulkakujuline tugi. Rammi see lõkkeaseme kõrvale maasse ning toeta lihavarras harude vahele. Ikka lõkke kohale, mitte niisama.

Meetod 2

Ilmselt on enamus inimesi harjunud liha lõkke kohal küpsetama nii, nagu on seda kirjeldatud esimeses meetodis. Ja seda põhjusega, sest nii valmib roog kõige kiiremini. Aga kui sul on pisut rohkem aega, võid proovida ka ühte suurt lihakäntsakat vardas küpsetada. Targasti talitades on tulemuseks suus sulav suutäis.

Selleks võta paras tükk liha. Kamaraga, sest vastasel juhul võib lõpptulemus pisut vintskevõitu jääta ning maitseda nagu saepuru. Ja seda sa ju ei taha. Lõika kamarasse sälgud sisse, maitsesta liha vastavalt oma maitseeelistustele ning aja vardasse.

Et improviseeritud lihavardast ja käest kombineeritud küpsetussüsteemi stabiliseerida, võid meisterdada sellele harulisest puuoksast kaks tuge. Rammi need lõkkeaseme kõrvale maasse, ning toeta lihavarras harude vahele. Kuid mitte päris tule kohale, vaid natuke kõrvale piisava kuumusega kaugusesse. Ning ära unusta varrast aeg ajalt ka keerata.

Meetod 3

See küpsetamisviis sarnaneb paljuski esimesele meetodile, ainult tükkide asemel lõika viilud. Nii õhukesed kui võimalik, kuid juuksekarva pole mõtet ka pooleks ajada. Arvesta ainult sellega, et paksemad viilakad küpsemad kauem ning liiga tühja kõhuga inimesed ei malda nende valmimist ära oodata. Aga ootama just peaks, kui sinu huvi ei ole just ühte kiiremat puhastuskuuri läbida.

Valmista jälle puuokstest kaks tuge. Hea oleks, kui nende ühes otsas oleksid harud, kuhu saad pärast varda liharibadega peale toetada. Loomulikult võid ka alternatiivseid lahendusi kasutada, kui need toimivad sama hästi. Mida need tõenäoliselt ei tee. Seega, jää juba äraproovitud meetodite juurde.

Et liha aga läbi küpseks, on see vaja muidugi süte kohale asetada. Söed on liha küpsetamiseks parasjagu kuumad siis, kui suudate hoida oma kätt selle kohal, lihavarraste kõrgusel, kolm sekundit. Kui ei suuda, on kuumus veel liiga suur. Kui aga käel hakkab jahe, olete ilmselt unustanud puud süüdata.

Aga millal on liha valmis? Noh – siis, kui on, sest liha küpsetamine lõkkes on peen kunst, mis sõltub paljudest erinevatest faktoritest nagu õhu temperatuur, tuule suund ja kiirus, puude niiskusaste jne. Seega, jõudu katsetamisel ning liha küpseks.