Prantsuse köögi suure uuendaja, peakokk Paul Bocuse’i 1987. aastal ellu kutsutud võistlus on kokkadele siiani oma valdkonna olulisim. Sellest võistlusest ja tiitlist unistatakse ning pelk oma riigi esindamine kuulub suurima au hulka. On vähe mehi, kellel on võimalus panna restorani üles kuldne Paul Bocuse’i kuju – see on kvaliteedimärk.

Võistluse – täpsemalt küll piirkonna eelvooru, sest põhivõistlus toimub iga kahe aasta tagant alati Bocuse’i kodulinnas Lyonis – korraldamine on aga parim viis, kuidas tõmmata tähelepanu mõne riigi gastronoomiale. Eesti on maailma gastronoomias suurriikide hulgas, oleme Bocuse d’Ori võistlustel osalemise aja jooksul olnud peaegu alati finaalis, meie arvamus loeb, meie toit on jätnud mulje.

Kokkadele siiani ülioluline võistlus

Bocuse d’Ori peakorraldaja Florent Supplisson on just õige inimene, kellelt küsida, miks valiti Tallinn eelvooru linnaks, miks on võistlus ikka veel gastronoomiamaailma üks olulisim üritus ja kuhu tulevikus mõõduvõtt teel on.

„Bocuse d’Or on siiani maailma suurim gastronoomiavõistlus, mis tõmbab ligi talente kogu maailmast. See on võistlus kokkadele, keda hindavad kokad. Ehk Bocuse d’Oril osalemise kaudu on võimalik lasta enda kvaliteeti hinnata maailma parimatel kokkadel ja näidata end teistele kokkadele. Raske võistluse tasuks on tiitel, mis kõlab kogu maailmas. See on märk, mida kasutada oma karjääri jooksul visiitkaardina,” räägib Supplisson.

Supplissoni sõnul on äärmiselt hea näha, et suurte valikutega ajal, kui igas riigis on parimate kokkade teleprojektid ja sotsiaalmeediat saab kasutada enda upitamiseks, on Bocuse d’Ori võistlus siiski kokkade kvaliteedi etalon, mida soovivad võita kõik köögis töötavad inimesed kogu maailmas.

„Maailma üks olulisemaid kokki, New Yorgis asuva restorani Per Se looja Thomas Keller on öelnud, et isegi kui kokk ei võida seda võistlust, siis Bocuse d’Oriks valmistumiseks kulutatud aeg ja läbitud eelvõistlused on ühed suurimad arendajad koka karjääris. Kindlasti on sellel võistlusel osalemine meeletult koormav ja tohutu ohverdus, kuid sellest saadud kasu on kordades suurem,” räägib võistluste korraldaja.

Supplisson võrdleb võistlust ka laboratooriumi või F1 meeskonnaga, kus tegeletakse detailide ja innovatsiooniga ning kust parimad leiutised ja leiud jõuavad ka tavakasutusse. Gastronoomia puhul siis restoranide menüüdesse ja inimeste taldrikutele.

Kazaritski võidutöö.

Tallinn on väärikas gastronoomialinn

„Tallinna valimine Bocuse d’Ori eelvooru läbiviijaks on üsna loomulik areng, sest Eesti on olnud äärmiselt kiiresti areneva gastronoomiaga riik ja kohalike kokkade tase on tõesti kõrge. Seda näitavad ka võistlustel saadud kohad selle 14 aasta jooksul, kui Eesti on osalenud. Kui vastata küsimusele, kas võistlus on veel maailmas oluline, siis just nimelt oma areaali laiendamine ja uutesse riikidesse liikumine hoiavad võistluse olulise ja populaarsena,” räägib Supplisson.

Peakorraldaja lisab, et iga kord, kui ta Tallinna tuleb, üllatab teda uute restoranide arvukus ja loomulikult see, mis tasemel toitu neis pakutakse. Võttes arvesse riigi suurust ja rahvaarvu, on restoranide hulk Tallinnas Supplissoni arvates aukartustäratav.

„Arenguruumi on palju, kuid iga kord siin lauda istudes võib olla kindel, et millegagi üllatatakse ja seda meeldivalt,” lisab Supplisson.

Bocuse d’Ori Euroopa eelvoor toimub Tallinnas 2020. aasta juuni alguses. Olge valmis tulema Eestile kaasa elama!