Nii saate ise rosinaid valmistada:

  • Peske küpsed, kahjustamata viinamarjad ja kuivatage need köögipaberil. Kitkuge lehed vartelt.
  • Kuivatamiseks tuleks viinamarjad laotada õhku läbilaskvale pinnale. Selleks sobib hästi tavaline küpsetuspaber.
  • Viinamarjad laotatakse kuivama (ideaalis värske õhu kätte) ja kaetakse õhukese võrguga, et kaitsta neid mesilaste, herilaste või kärbeste eest.
  • Viinamarjad tuleks ööseks tuppa tuua, muidu võivad need uuesti niiskust imada.
  • Päikesepaistelises kohas kulub viinamarjade rosinateks muutumiseks umbes kolm päeva.


Nõuanne: küpseid magusaid viinamarju saab kuivatada rõdul või aias päikeselisel kohal. Alternatiiviks on ahi või dehüdraator.

Kuivatage viinamarju ahjus

Ettevalmistused on samad. Viinamarjad laotatakse küpsetuspaberile ja kuivatatakse ahjus umbes 60 kraadi juures.

Nipp: Selleks, et niiskus paremini välja pääseks, pange ahjuukse vahele puulusikas.

Kuivatamine peaks sõltuvalt teie viinamarjade sordist ja ahjust võtma aega umbes 4 tundi. Jälgige, et rosinad oleksid kenasti kokku tõmbunud, kuid siiski kergelt täidlased.

Toidukuivati kasutamine

Kuivatamine toidukuivati abil on veel üks viis rosinate valmistamiseks. Protseduur kestab 30-50 kraadi juures umbes 6–8 tundi.

Rosinate säilivusaeg

Kuivatatud ja täielikult jahutatud rosinaid tuleks hoida õhukindlas anumas. Kui neid hoitakse pimedas ja jahedas kohas, kestavad need mitu kuud.

Ühe kilogrammi rosinate valmistamiseks kulub umbes neli kuni viis kilo viinamarju.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saab lugeda SIIN