Aga kuidas teada saada, kui palju toitu on piisav ja millised on õiged portsjonid? Kutsudes külalisi, ei küsi me ju eelnevalt, et mitu grammi liha nad soovivad? Internetiportaal EatSmarter toob välja, millised portsjoni suurused kehtivad mõne toiduaine jaoks.

Orienteerumiseks: portsjoni suurused inimese kohta

Kala

Portsjoni suurus peaks olema 200 grammi, lastele piisab 150 grammist. Terve kala ostmisel peate eemaldama kala pea, luud ja uimed. Nii et kui soovite süüa 200 grammi kala, peaksite ostma 250 grammi kala.

Liha

Need, kes teevad põhitoiduks punast liha, peaksid pihvi või šnitsli puhul arvestama 150–200 grammiga. Kui liha on töödeldud, võite seda võtta vähem: hakklihakastme jaoks võib kavandada 100–120 grammi inimese kohta. Kodulindudest roogade jaoks võite planeerida 120–150 grammi.

Pasta

Kui teete pastat pearoana, arvestage 120–150 grammi. Kui soovite seda kasutada ainult lisandina, piisab 50 kuni 80 grammi.

Kartul

Arvestage umbes 150–200 grammi. See on umbes 3-4 keskmise suurusega kartulit.

Köögiviljad ja salat

Köögiviljade ja salati puhul valmistatakse sageli liiga suured portsjonid. Köögiviljade jaoks piisab umbes 150 grammist. Sama summa kehtib tomati- või kurgisalati kohta. Rohelise salati puhul võivad portsjonid olla pisut väiksemad. 80 grammi moodustab siin tahke osa.

Muidugi on need portsjonisuurused vaid juhised, vajadusel saate alati arvestada, kui palju kilokaloreid mõne (kcal) roa jaoks kulub. Kuid võib-olla on need soovitused toiduvalmistamise aluseks täpselt nii, nagu teil seda tulevikus vaja on. Tehke proovi. Kui te pole rahul, muutke portsjonite suurusi!