Külmiku ülemine sektsioon:

Kuna on hästi teada, et soe õhk tõuseb üles, siis külmiku ülemises osas, kus temperatuur on enamasti vahemikus +8-+10 kraadi, on parim hoida näiteks avatud konservipurke, kuna need ei vaja jahutamist.

Lisaks on külmiku ülemises piirkonnas heades kätes juust, ketšup, sinep, salatikastmed ja pakendatud toidujäägid.

Et puuviljad ei kaotaks oma maitset, tuleks neid säilitada temperatuuril, mis jääb +6-+8 kraadi vahele. Vaid banaanile meeldib soojem, +10-+12-kraadine temperatuur, nii et külmkappi ei ole banaani mõtet panna.

Tsitruselisi - sidrunit, apelsini ja greipi on parem külmikust väljas hoida, aga meeles tuleks pidada, et need peaksid otsese päikesevalguse eest kaitstud olema.

Keskmine tsoon:

Külmkapi keskmine tsoon on ideaalne piima ja piimatoodete, näiteks koore, jogurti, crème fraîche´i või kohupiima hoidmiseks +4-+5 kraadi juures.

Soovitus: Võtke toiduainete külmikus hoiustamisel arvesse "esimesena aegub - esimesena välja" põhimõte, mille järgi tuleks kõigepealt kasutada seda, mis aegub esimesena. Pange lühikese säilivusajaga tooted esiplaanile.

Alumine sektsioon:

Kõige külmem tsoon on tavaliselt külmkapis köögiviljasahtli kohal allosas, temperatuur külmiku tagaseinas on eriti madalad. Väga jahedal temperatuuril -+2 kuni -+3 kraadi on kõige parem säilitada kiiresti riknevaid toite nagu värske kala, liha ja vorstid. Lisaks sobib alumine sektsioon väga hästi ka külmutatud toidu sulatamiseks.

Köögiviljasahtel:

Külmiku madalaimas osas muutub temperatuur jälle pisut soojemaks. Kuna köögiviljasahtli kohal asuv klaasplaat takistab külma õhu juurdepääsu, on siin temperatuur umbes +6-+8 kraadi - ideaalne temperatuur puu- ja köögivilja jaoks. Hoidke siin näiteks salatit, kapsast, porrulauku, värskeid ürte või maasikaid ja pirne. Siiski tuleb märkida mõned erandid: kartul muudab külmikus oma maitset, tomatid kaotavad aga maitse. Seetõttu tuleks neid köögivilju säilitada toatemperatuuril. Samuti pole see sobilik tsoon troopilistel puuviljade hoiustamiseks.

Uste sektsioonid:

Külmutuskapi ukse avamisel tõuseb temperatuur ja uksel olevates hoiusahtlites on see alati soojem kui külmiku sisemuses. Temperatuurid on seal keskmiselt +8-+12 kraadi. Või määritavuse tagamiseks on kõige parem hoida seda ukse ülaosas. Samuti saavad munad soojema temperatuuriga hästi hakkama.

Külmiku ukse keskmises sektsioonis saate hoida kastmeid, näiteks sinepit, ketšupit või sojakastet. See on ka hea koht avatud moosipurkide hoidmiseks. Alumine sahtel on sobiv jookide jaoks. Hoidke siin mahlasid, valget veini või šampanjapudeleid. Piima jaoks on siin siiski liiga soe ja nagu juba mainitud, tuleks seda hoida külmkapis keskmises osas.

Sügavkülmakamber:

Kui teil pole sügavkülmikut, on praktiline alternatiiv sügavkülmakamber. Sügavkülmakambrid on erinevates tärnideks jagatud versioonides. Kui sügavkülmakamber on tähistatud jääkristalliga, on see 1-tärniga sahtel, milles külmutatud toitu saab hoida üks kuni kolm päeva. 2-tärnises kambris on temperatuurid vahemikus -12 kuni -18 kraadi, nii et toitu saab hoida kuni 14 päeva. 3-tärniline sahtel võimaldab ladustamist kuni kuus kuud ja 4-tärniliste sahtlitega saab külmutatud toite säilitada isegi kuni ühe aasta.

Kuigi külmik on paljude toodete jaoks ideaalne hoiukoht, on mõned toidud külma suhtes tundlikud. Troopilised puuviljad, nagu banaanid, saavad külma temperatuuri korral kiiresti pruunid laigud. Seetõttu on parem neid hoida toatemperatuuril.

Lisaks ei kuulu suure veesisaldusega köögiviljad tingimata külmkappi. Tomatid ja baklažaanid kaotavad külma temperatuuri tõttu oma aroomi.

Leiva säilitamise osas on ka erinevaid seisukohti: leib on külmkapis kaitstud hallituse eest, kuid see kuivab madala temperatuuri tõttu kiiresti ära, nii et kaotab oma maitse. Seetõttu on leivapätsi kõige parem hoiustada spetsiaalses mahutis, mis imab hästi üleliigset niiskust ja juhib selle vajadusel leiva juurde tagasi, nii et leib püsib kauem värske.

Mida saate veel oma külmiku heaks ära teha?

  • Hoidke külmiku uks korralikult suletuna.
  • Regulaarne hooldus: sulatage külmik ja integreeritud sügavkülmkamber umbes kord aastas. Sel viisil töötab külmik tõhusalt ja säästab energiat. Põhjalik puhastamine eemaldab bakterid ja aitab kaasa teie toidu värskusele.