Kas mustikaid peaks enne külmutamist pesema?

Küllap leidub nii selle protseduuri hädavajalikuks pidajaid kui ka tuliseid vastuseisjaid. Meeles võiks pidada, et metsast korjatud marjadel võib olla tolm, lindude ja loomade väljaheited ning need on olnud kokkupuutes kellegi kätega, mille puhtuses kohta ei ole midagi teada.

  • Valage mustikad sõela sisse ja laske veel nende peale joosta. Nõrutage korralikult läbi ja kuivatage köögipaberil.
  • Eemaldage varred ja lehed.
  • Asetage marjad eelkülmutamiseks alusele nii, et need ei oleks üksteisega liiga lähestikku.
  • Pange marjad alusega sügavkülma ja külmutage 2–3 tundi.
  • Seejärel valage mustikad soovitud kogustes külmutuskottidesse või karpidesse, sulgege korralikult kaaned või klambrid ja külmutage uuesti. Külmutatud mustikad säilivad umbes 6 kuud.

Külmutatud mustikate sulatamine

Smuutide valmistamiseks või küpsetamiseks (enamike retseptide puhul) saab kasutada mustikaid külmutatud kujul. Nende nautimiseks müsli, pudru või magustoitude lisandina tuleks marjad aga sulatada.

Võtke sügavkülmast vajalik kogus mustikaid, asetage kaussi ja valage peale sooja (40-50° C) vett. Kui vesi on jahtunud, valage see ära. Korrake toimingut seni kuni mustikad on täielikult sulanud. Mustikad maitsevad peaaegu nagu värskelt korjatud, ainult marjade nahk võib pärast sulatamist pisut karedam olla.