Foto: Shutterstock
Värske piparmünt lõhnab imeliselt ja annab paljudele roogadele suurepärase maitse. Värskena tarbimiseks võib piparmündi lehti korjata terve suve. Millal aga peaks piparmünti kuivatamiseks korjama? Alljärgnevalt jagame soovitusi, millega võiks piparmündi kuivatamisel arvestada.

Millal peaks piparmünti kuivatamiseks korjama?

Parim aeg piparmündi kuivatamiseks on vahetult enne õitsemist (õitseb juunist septembrini). Siis on ürt kõige aromaatsem ja annab palju maitset isegi kuivatades. Sobiv aeg piparmündi lõikamiseks on hommikupoolik, sest siis on taimes eeterlikke õlisid rohkem. Võtke taim maha poolest saadik, siis annab piparmünt suve jooksul veel 1-2 saaki.

Foto: Shutterstock
Kuivatamine kimpudena nööril

Piparmünti on kõige lihtsam kuivatada paariskimpudena nööril. Selleks lõigake piparmündi varred soovitud kõrguses kääride või terava kööginoa abil võrdseks.

Siduge varred nööriga kinni ja riputage piparmündioksad tagurpidi, otsese päikesevalguse eest kaitstud kohta kuivama. Ideaalne toatemperatuur selleks on umbes 20 ° C.

Kuivatamiseks on sobivad ka aknaga pööning või hele keldriruum. Sõltuvalt varte paksusest on kuivamisaeg 2-3 nädalat. Piparmünt on täiesti kuiv, kui selle varsi saab kergelt murda.

Ahjus kuivatamine

Kui soovite piparmündi kuivatada ilma pikema ootamiseta, peaksite valima ahjus kuivatamise. Võtke ahjuplaat ja asetage sellele küpsetuspaber, kitkuge lehed varte küljest lahti ja jaotage küpsetusplaadile. Ühtlase kuivamise tagamiseks ei tohiks piparmündilehed üksteisega kattuda.

Kuumutage ahi temperatuurini 50 ° C ja laske ahjul 5 minutit töötada. Seejärel lülitage seade välja ja pange küpsetusplaat koos piparmündilehtedega umbes 20 minutiks ahju. Piparmünt on täiesti kuiv, kui lehtede küljed kõverduvad ja liigutades kergelt kõlisevad.

Piparmündi kuivatamine

Piparmündi kuivatamiseks sobib ka pliidi- ja ahjupealne ning kuiv ja soe pööning. Laotage piparmündilehed puhtale küpsetuspaberile või naturaalsest materjalist kangale. Taimede kuivatusalusena ei tohi kasutada ajalehti, sest mürgine trükivärv võib niiskete ürtidega kuivamisel seguneda.

Kuivatatud piparmündi hoiustamiseks sobivad hästi õhukindlad suletavad klaaspurgid. Kallake piparmündilehed klaaspurkidesse, sulgege need korralikult ja hoidke pimedas, kuivas kohas.

Kuidas piparmünti toiduvalmistamisel kasutada?

Eestlased on harjunud piparmünti rohkem teena tarbima. Kulinaarias kasutatakse piparmünti nii värskelt kui kuivatatult toitude maitsestamiseks.

  • Lisage hakitud piparmünti punase liha, eriti lambaliha kastmetesse ja lambalihale marinaadi tegemisel.
  • Piparmünt sobib hästi salatitesse, näiteks valmistage kurgisalatile jogurtikaste, selleks segage kokku hakitud piparmündilehed, naturaalne jogurt, küüslauk ja sool-pipar.
  • Lisage piparmünti külmadesse või kuumadesse tomatisuppidesse.
  • Kasutage piparmünti karride valmistamisel.
  • See sobib hästi ka kookide, beseede ja küpsiste maitsestamiseks. Värske piparmünt täiendab suurepäraselt näiteks šokolaadijäätist ja maasikaid.