Tuuli Mathisen
Suitsutuskast on üks ideaalne leiutis. Seal saab suitsutada nii suuri kui väikeseid kalu.

1 Esmalt puhasta kalad sisikonnast ning hõõru soolaga sisse. Kala võiks soolduda enne suitsutamist vähemalt 20 minutit ja soola tuleks arvestada umbes 50 g 1 kg kalade kohta. Samas võid soola ka alles pärast suitsutamist soojadele kaladele lisada.

2 Eemalda esmalt suitsutuskasti rest ja puista kasti põhjale lepalaaste. Jaota laastud ühtlaselt laiali. Kui soovid lisamaitseid, siis tõsta ka soovitud lisandid laastude juurde. Aseta laastudele rest ning lase kast grillil kuumaks nii, et suitsu hakkab eralduma. Aseta kastis oleva resti peale kalad. Ära liiga tihedalt lao, vaid jäta pigem veidi ruumi kalade vahele. Aseta suitsutuskastile kaas peale ning tõsta suitsutuskast kuumale grillile. Kala jaoks peaks olema suitsutuskasti temperatuur umbes 120 kraadi. Sellel temperatuuril valmib kala sõltuvalt suurusest 20–40 minutiga. Vahepeal võid kaane veidi paokile jätta, et kuumus liiga suureks ei läheks.

Suitsutuskasti eripärad

* Suitsutuskast annab võimaluse suitsutada värsket kala (aga miks mitte ka kana, mereande, liha või muud meelepärast) ka siis, kui päris suitsutusahju sul pole. Selle ehitamine on lihstalt oluliselt kapitaalsem tegevus.

* Suitsutuskast sobib hästi just suvisesse aega, kui seda on võimalik õues grillil kasutada.

* Suitsutuskastis suitsutamise jaoks varu endale esmalt lepalaastusid. Neid on saada suuremates aia- ja ehituspoodides.

* Põneva lisamaitse andmiseks võid laastudele lisada kadaka-, ploomi- või kirsioksi.

* Pruunikama jume jaoks soovitatakse laastude hulka ka veidi suhkrut või ka õunapuukettaid poetada.

* Liha suitsutamise jaoks oleks vaja jahedamat temperatuuri ning samuti on suitsutamisaeg pikem.