Jätkame sarja, kus Maitsed.ee toimetus kolab mööda Eesti põnevamaid toidutööstuseid ja vaatab, mida põnevat nende vabrikute tagatubades näha on. Käisime sellel korral kolamas Premia jäätisetehases, kus saime teada: a) kuidas tehakse jäätist b) kuidas saab pulk jäätise sisse ja c) kuidas šokolaad jäätise ümber. Head vaatamist!

Premia Tallinna Külmhoone jäätiste ajalugu ulatub aastasse 1956, mil Tallinnas Peterburi teel asuvas tehases alustati jäätise tootmist. Eesti esimene suures mahus jäätist tootev vabrik pani aluse pikaaegsele jäätisetootmise traditsioonile.

Esimese Eesti Vabariigi ajal Eestis jäätise suurtootmist ei toimunud, aga 1950-ndatel toodeti Eestis jäätist juba ligi 15 ettevõttes. 1956. aasta otsus ehitada Tallinnasse seniste väikeste jäätisevabrikute asemele üks suur ja tsentraalne jäätisevabrik viis selleni, et 1960-ndate keskpaigaks tegutses Eestis veel viis jäätisevabrikut ja 1970.-ndate keskpaigaks vaid üks – Tallinna Külmhoone.

1980-ndatest on ereda mälestuse jätnud Moskva olümpiamängud, mille purjetamise etapid toimusid teadupärast siinsamas Tallinnas Pirital. Mitte et jäätisemeistritel oleks mingi eriline suhe purjetamisega, vaid meie kätesse usaldati spetsiaalse olümpiajäätise valmistamine. Sündis legendaarne jäätis Regatt, mis muutmatul kujul püsib tootmises tänaseni.

1990-ndad tõid Eesti taasiseseisvumise ja konkurentsi naasmise kodumaisele jäätiseturule. 2000-ndatel tegi jäätisetootmine läbi majanduse tõusud ja mõõnad. Jäätise tootmist jätkatakse tänagi ajaloolises sünnipaigas Peterburi teel.