1. Suurendage vastupanuvõimet probiootiliste toodete tarbimisega

Rohkem kui 50% keha resistentsusest on seotud soolebakteritega. Seetõttu on hea lisada oma dieeti probiootilisi tooteid. Probiootikumid aitavad patogeene kontrollida ja säilitavad organismi loomuliku kaitsevõime. Kõige tõhusamad on Lactobacillus acidophilus piimhappebakterid, mida leidub enamikus probiootilistes toodetes. Valige maitsestamata tooted, millele pole lisatud suhkrut.

Sööge hommikul probiootilist jogurtit puuviljade või müsliga, või kasutage seda näiteks smuutide valmistamise puhul.

Soovituslik kogus: Sööge iga päev 2–3 dl probiootilist jogurtit.

Alternatiivid

Võite valida mis tahes tüüpi probiootilise joogi, näiteks Valio Gefiluse või Actimeli. Kui teie magu ei talu probiootilisi tooteid, võite proovida hapukapsast, mis on samuti probiootikumi rikas.

2. Rasvane kala

Rasvased kalad, nagu lõhe, vikerforell, angerjas, latikas ja makrell sisaldavad rohkelt D-vitamiini, mis aktiveerib kehas olulisi T-rakke, mis võitlevad näiteks gripiviiruse vastu. Lisaks on rasvastes kalades ohtralt oomega-3 -rasvhappeid, mis suurendavad vastupidavust, moodustades muu hulgas prostaglandiini hormooni.

Serveerige õhtusöögiks praetud kala koos värske salatiga. Kala võib panna ka leivale või maitsva salati lisandiks.

Soovituslik koguseks nädalas on 200 grammi.

Alternatiivid

Sobivad kõik rasvased kalad, mis sisaldavad D-vitamiini ja oomega-3 rasvhappeid: lõhe, vikerforell, angerjas, latikas ja makrell. Vahetage kalaliike regulaarselt.

3. Lehtkapsas

Lehtkapsa tumerohelised lehed on täis C-vitamiini, mis aitab kehal patogeenide vastu võidelda.

Kõige lihtsam on visata paar lehtkapsa lehte blenderisse ja lisada need smuutidesse. Seda saab kasutada ka väikestes hakitud salatites, näiteks apelsinide ja granaatõunaseemnetega või marjade, pähklite, peekoni ja küüslauguga, mis kõik aitavad pehmendada lehe kibedust. Lehtkapsas sobib ka suppide ja pirukate valmistamiseks. Lehtkapsasat võib valmistada ka pestot.

Soovituslik kogus: 50 grammi lehtkapsast annab teile päevase annuse C-vitamiini, kuid võib süüa rohkem!

Alternatiivid

Ka teised kapsad sisaldavad palju C-vitamiini ja kiudaineid. Kõrge C-vitamiini sisaldus on ka punasel paprikal ja kibuvitsal.

4. Mustikas ja teised tumedad marjad

Mustikas sisaldab rohkelt antotsüaniini ja antioksüdante, mis suurendavad organismi vastupanuvõimet. Lisaks sisaldab mustikas palju C- ja E-vitamiini, mis aitavad ka immuunsussüsteemi turgutada.

Lisage mustikaid jogurtisse, pudru sisse, pannkookidesse, smuutidessee ja salatisse.

Soovitatav kogus: ca 100-200 g, ehk umbes 2 dl päevas.

Alternatiivid

Kõik tumendad marjad sisaldavad rohkelt antotsüaniini. Lisaks mustikale, sobivad ka mustsõstar ja põldmari.

Heaks immuunsuse sõbraks on ka astelpajumarjad ja kodumaiseks väetoiduks peetav punapeet.

5. Sarapuupähklid

Sarapuupähklites on palju seleeni, mida paljudel meist on liiga vähe. Seleen suurendab valgete vereliblede tootmist, mis on oluline organismi vastupanuvõime jaoks.

Sööge pähkleid suupistetena ja lisada neid purustatult probiootilisse jogurtisse, või salatisse.

Soovitatav kogus: 30-50 g päevas.

Alternatiivid

Seleeni on rikkalikult ka kurgis, munades, tursas, tuunikalas ja teistes mereandides.

6. Valged oad

Oad on heaks kiudainete allikaks ja viimased on hea toitaine seedesüsteemi tasakaalu eest hoolitsevatele bakteritele. Kiud tugevdavad soolestiku bakteritüve, mis on resistentsuse suurendamise võti.

Kasutage ube salatites, suppides ja hautistes.

Soovituslik kogus: 25–35 g päevas. 100 g valgeid ube sisaldab 18,6 g kiudaineid.

Kõik kaunviljad on head kiudainete allikad, nagu ka täisteratooted, herned, kapsad ja juurikad.

7. Rapsiõli

Rapsiõli on rikas E-vitamiini poolest, mis on võimas antioksüdant ja oluline immuunsussüsteemi jaoks. Antioksüdandid kaitsevad keha vabade radikaalide, näiteks suitsu ja saaste põhjustatud kahjustuste eest.

Rapsiseemneõli võib kasutada marinaadides, praadimisel ja küpsetamisel.

Soovituslik kogus: 2-3 tl õli päevas.

Alternatiivid

Headeks E-vitamiini allikateks on ka teised taimeõlid, mandlid, sarapuupähklid, munakollased ja murakad.

8. Tume šokolaad

Kõrge kakaosisaldus tumedas šokolaadis tähendab ka kõrget fenoolisisaldust, mis tugevdab immuunfunktsiooni.

Maiustage šokolaadiga, tarbige kakaojooki, või kastke näiteks maasikad või ananass sulatatud tumedasse šokolaadi.

Soovituslik kogus: kuni 20-30 g tumedat šokolaadi päevas. Šokolaadi kakaosisaldus peab olema vähemalt 70%.

Alternatiivid

Tarbige klaas punast veini, kuna see sisaldab sama palju fenooli kui 41 grammi tumedat šokolaadi.

Allikas: Kunto Plus