Pöörduma ei pea palju kaugemale kui Emakese Looduse juurde ning vaatama füüsikaliselt otsa selllele, kuidas valmib jää järvel. Järve ja liustikujää on lahti lõigatuna klaarselge ning selle selguse tagab asjaolu, et vesi jäätub tükiks vaid ühest küljest - järve puhul siis ülevalt alla. Neid tingimusi peegeldades on ka kodus võimalik jää klaariks jätta.

Järve ja liustikujää on lahti lõigatuna klaarselge ning selle selguse tagab see, et vesi jäätub vaid ühest küljest - järve puhul siis ülevalt alla.

Kui vesi jäätub keskkonnas, kus külm siseneb vette igast küljest ei ole vees olevatel õhumullidel ja muudel gaasidel kuhugi liikuda ning jää jääb "sogane". Ühelt poolt ja ühtlaselt jäätuval veel on ruumi, kuhu "mullid" suruda ja ennast puhastada.

Kodustes tingimustes ei ole vaja end varsutada muuga, kui anumaga, millel on kõik küljed peale ühe hermeetiliselt soojustatud. Näiteks sobib selleks väikene kaasaskantav külmutuskast, millelt on eemaldatud kaan, toidu soojashoidmise karbid või ise makrofleksiga soojahermeetiliseks muudetud plastnõu.

Kui selline anum on olemas tuleb see vaid täita veega, tõsta kodusesse südavkülma ning unustada 24-48 tunniks (olenevalt anuma suuruest!). Edasi saab sellest jääkamakast lõigata ja toksida välja nii kuubikuid, palle kui puru. Milliseid tööriistu selleks võiks olla vaja, näete õppevideost.

Vaata ka kiiret õppevideot, kuidas valmistada täiesti klaari kokteilijääd: