Peale mitmekümne tuhande tudengi, kes igal sügisel linna kolivad, elab Tartus veel 100 000 inimest, kes soovivad samuti heast toidust, joogist ja atmosfäärist osa saada. Nemad ihaldaksid aga heale joogile lisaks mõnusat sööki ning ehk ka tudengivaba tsooni, et nautida oma lõunat, õhtut või hommikut. Tippköökidest rääkides on Tartu aga pisut nukramas seisus kui mõnigi muu linn Eestis. Samas on olemas nii Eesti parimad kui ka White Guide'i restoranigiidi kuuluv restoran. Sellest pikemalt aga natuke hiljem – nimelt siirdume sinna õhtustama.

Tartut ei saa aga mingil juhul gastronoomselt igavaks pidada. Selle eest vastutavad nii mõnedki head tartlastest restoraniärimehed ja peakokad. Üldine Tartu võnge on maitseid-aroome ohvriks toomata üsna boheemlaslik ja rahulik. Söök on nautimiseks, mitte näitamiseks. Jook on nautimiseks ja purju jäämiseks, mitte kekutamiseks. Seda, et Tartus peab ägedaid maitseid ja huvitavaid jooke taga otsima, oleks vale väita. Nagu ikka, on parimad kohad kohalikele teada ning just nende meelispaikadesse me ka kõhtu täitma läheme.

Tartu on väike linn, mille keskus asub mäe ja jõe vahel, ning just selle mäe ja jõe vahele on koondunud ka enamik maitseelamustest ja jooginaudingutest. Seega võiks päeva veeta ka umbes 300 meetri raadiuses süües. Selleks aga, et sisse söödud kalorid kuluksid, läheme vaatame ka mäe otsa ja jõe teisele kaldale.

Kohvik Krempel

Hommikusöök

Kohvik Krempel

Krempel pole mitte päris tavaline kohvik Tartus, vaid selline, kus inimesed saavad üksteisega tuttavaks. Kusjuures tuttavad saavad üsna kiirelt kohvi ja koogi taga ka sõpradeks. Selleks, et see juhtuks, on kohvikupidajad Kremplisse ehitanud mõned vigurid, aga see pole praegu oluline – küll kohale tulles ja kohvikusse astudes näete ise täpsemalt.

Krempli süda on köök, millest on üks suur sein ära võetud. Nii, et kõik ikka näeksid, mis seal toimub, mida küpsetatakse, mida hakitakse, mis täpselt taldrikule jõuab. Ja samamoodi, et kokad näeksid, kuidas sööjatele nende valmistatud hõrgutised maitsevad – kes möirgab mõnust, kes nurrub vaikselt naudingust. Nagu mainitud, on kohvikus kõige olulisem suhtlemine – nii otsene vestlus kui ka silmside.

Lõunaoode

ERMi kohvik Pööriöö

Selleks, et kõhtu jõudnud hommikusöök ei saaks seal lihtsalt istuda, võtame ette jalutuse. Nimelt liigume Emajõe teisele kaldale ja täiesti kaugele linna piirile, kuhu on ehitatud võimas Eesti rahva ajalugu tutvustav muuseum. Seal asub ka kohvik Pööriöö, mis on eelistatud ajaveetmise paik muuseumikülastajate seas, kes soovivad pikast näitusel jalutamisest jalga puhata ning nälginud keha kinnitada. Vaba stiiliga, hubane ja kultuuriküllane kohvik täiendab ERMi restorani menüüd värskete pagari- ja kondiitritoodetega.

Restoran Hõlm

Lõuna

Kolm Tilli

Et taas saaks kohvikumaitsed kenasti enne lõunat suust ära, jalutame tagasi Tartu vanalinna, tuiskame sealt läbi ja liigume mäest üles Aparaaditehase uude loomelinnakusse, kus asub seekordne lõunasöögikoht. Bistroo nimega Kolm Tilli on laia maailma tänavaköögist inspireeritud restoran. Uue söögikoha läbivaks kontseptsiooniks on tänavasöögi valmistamine – koha südameks on avatud köök, mille kõrval seisavad eraldi pitsa valmistamise ja pagaritoodete nurgad ning kõike seda toetab äärmise hoolega loodud baar. Külastajatel on võimalik jälgida, kuidas nende söök ja jook valmivad. Ehk siis nii klassikaline kui ka ebatüüpiline tänavatoit vihmast ja tuulest kaitstud seinte vahel. Head isu!

Õhtusöök

Restoran Hõlm

Tagasi vanalinna, kus astume sisse juba mainitud Tartu tippkööki. Hõlm on esmaklassilise menüü ja kõrgetasemelise teenindusega restoran, kus igaüks tunneb end oodatuna. Peakokk Lauri Ülenurme juhitav köök loob unustamatuid maitseelamusi, kõik detailid on hoolikalt läbi mõeldud, valmistatud ja serveeritud. Restorani muudab eriliseks avatud köök, mis loob külalise ja köögi vahel harmoonia ning annab kõigile võimaluse nautida võrratut kokakunsti. Lisaks üllatab restoran retseptidega, mis pärinevad Lydia Grünmann Holmi 1925.–26. aastal kirjutatud retseptikogust. Autorist on inspireeritud ka restorani nimi – Hõlm. Restoran toob sööjani maitsed, mis leiduvad Tartus ja selle ümbruses, ajaloos ning traditsioonides.

Öömüts

Pühaste Kelder

Kohalike õllenautijate loodud Pühaste pruulikoja õllebaar asub Tartu kesklinnas Rüütli tänaval. See tähendab, et õhtusöögilt pole vaja end enam kaugele vedada, vaid paar tänavavahet edasi liikuda. Õllebaaris voolab 21 kraanist head kohalikku käsitööõlut ning hulganisti rivis pudelid pakuvad igaühele õhtu lõpetuseks midagi head. Lisaks on õllebaari atmosfäär nakkavalt ladna – õige lõpp pikale ja põnevale päevale.

Pühaste Kelder