KUMB SIIS ON IKKAGI PAREM? Kas panna kartul keema külma või keevasse vette?
Kartuli rikkalik süsivesikute kompleks sisaldab peale kartulitärklise, mis seedimisprotsessis süsivesikuteks muutub, rohkesti kiudaineid. Need soodustavad ja kiirendavad toidu seedimist, viies samas organismist kiiresti välja toksiine ja ohtlikke jääkaineid. Kõrgesti hinnatud on ka kartulis leiduvad taimsed valgud, mitmed mineraalained ja vitamiinid. Meie kliimas saab just kartulist suurema osa vajalikust C-vitamiinist, kuna me sööme kartulit omajagu.
C-vitamiin on aga vees lahustuv, mis maakeeli tähendab kartulite keetmise seisukohalt seda, et kui panna puhastatud kartul külma veega keema, siis me sisuliselt leotame ta sellest väärt vitamiinist enne tühjaks. Komme koorida kartulid ja jätta nad pikaks enne keema panemist külma vette likku kaotab suure osa kartuli maitsest ja toitainetest.
Keev vesi seevastu hakkab kartulit kohe küpsetama ega tee toitainetele ja C-vitamiinile suurt midagi, nii et kui tahad tõepoolest saada lauale tõstetud kartuli näol vajalikku vitamiinipommi, siis lase vesi keema ja alles siis pane kartulid sinna sisse. Lisaks väike soovitus — koorega keedetud või küpsetatud kartulites on C-vitamiini veel eriti palju, seega värsket kartulit ei maksa küll koorida enne, kui selle keema või ahju paned.