Shutterrstock
Kuidas oleks kõige parem õunu säilitada, millised sordid sobivad meile kõige paremini, kuidas saada teada, mis sorti õunu kodune puu kannab ja milline õun on Eestis konkurentsitult tarbijate lemmik? Seekordses Oma Maitse Toidujutud podcastis keskendutaksegi Eesti õunale ja tema headusele.

Nendele ja paljudele teistele õunateemalistele küsimustele kutsusime stuudiosse vastama Eesti Maaülikooli Polli Aiandusuuringute keskuse õunaspetsialist Kristine Tiiratsi.

Teadus-uuringute ja sordiaretuse kõrval täidab Kristiine ka ülesandeid, mis tavainimesele suunatud. „Me aitame inimestel tuvastada õunasorte, mis neil koduaias kasvavad.“

Kristiine sõnul ostavad noored endale üha rohkem vanu maju, mille aiast avastatakse õunu, mis maitsevad hästi, kuid mille sordinimetust ei teata.

„Igasse koduaeda ma ei jõua, aga väga sagedasti saadetakse õun ja paar oksa meile ka Omniva pakiautomaati.“ Alati ei olegi võimalik aga sorti tuvastada. „Tegemist ei pruugi üldse olla sordiga vaid näiteks aretisega.“

Mis vahe on sordil ja aretisel ning miks seemnest maha pandud õunapuu pole sordipuhas, kuula juba podcastist.