Ennetada haigusi toiduga on Jaanika üks kandvatest põhimõtetest. Erinevad probleemid nagu tööstress, söömissõltuvus ja vähidiagnoos tõid Jaanika Tapveri toitumismaailma rajale, tänu millele kujunes temast toitumisterapeut.

Jaanika keskendub oma töös inimeste toitumisharjumuste tervislikumaks muutmisel ja aitab oma klientidel ennetada ja hoida tervist. Lõpetanud on ta Tervisekooli toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi eriala ning jätkab õpinguid samas koolis funktsionaalse toitumisteraapia õppes. Jaanika võtab vastu erakliente, teeb nõustamisi Skype vahendusel ja korraldab ettevõtetes tervisliku toitumise teemalisi koolitusi.

Rääkides stressist, põrutab Jaanika saate alguses kohe lagedale paar väga olulist mõtet stressi kohta. Jaanika rõhutab, et me inimestena ei tohi elada stressis, kuna organism annab ühel hetkel alla – olgu selle ilminguks südameveresoonkonna probleemid, vähk või midagi muud. Stress on mistahes juhul meie keha väga hävitav. "Olukorrad ise ei tekita stressi, seda teeb meie reaktsioon, suhtumine. Reaktsiooni tulemusena vabanevad stressihormoonid ja kui need jäävad kehasse pikemaks ajaks püsima, siis see ajabki organismi normaalse töö sassi (kuna tegu on siiski hormoonidega)," lisab Jaanika täpsustavalt.

"Toitumise ja toitainetega seoses ringleb palju müüte (nt munavalge sisaldab rohkem valku kui -kollane, puuviljad sisaldavad rohkem vitamiine kui marjad, parim C-vitamiini allikas on sidrun). Otsi ja kontrolli infot!"

Jaanika räägib saates, et igas toidukorras võiksid olla olemas valgud (10-20%), rasvad (25-35%) ja süsivesikud (60%). Tervisliku toitumise võti ei ole see, et valida üks kasulik toitainegrupp ja seda päevast päeva tarbida. Oluline on tasakaalustatus ning eri toit- ja toiduainete koostoime. Näiteks soovitab Jaanika süüa vikerkaarevärvi köögivilju, kuna igas värvis on oma pigment ja kasulik taimne toitaine, mis mõjuvad kõige paremini koos, täiendades üksteist.

"Erinevaid rohelisi salateid võiks kasvatada ise või siis eelistada osta neid potis, mitte kilepakendis karbis (toiteväärtus oluliselt suurem)," jagab toitumisterapeut täpsustavaid juhendeid.

Head mõtted Jaanikalt:

"Me ei tohi elada stressis, kuna organism annab ühel hetkel alla – olgu selle ilminguks südameveresoonkonna probleemid, vähk või midagi muud."

"Väike "sutsakas" stressi on kasulik, ajab meid tegutsema, aga stressis ei tohi elada päevast päeva, aastast aastasse."

"Mitte ühessegi teemasse süüvides ei saa teha põhjapanevaid järeldusi vaid ühe uuringu põhjal ehk kindlasti tasuks kasutada eri allikaid."

"Allergiad avalduvad kohe, aga talumatuse ehk põletikuliste protsesside ilmnemine võtab aega."

"Trenni tehes hakkavad tööle heaoluhormoonid, seepärast ongi liikumine üks paremaid viise stressi leevendamiseks. Lisaks aktiviseerib see vere- ja lümfiringe."

"Hommikul tasub süüa trüptofaanirikkaid taimseid toite, nagu nt kinoad, hirssi, kaera, banaani, mandleid, pähkleid, seemneid."

"Inimesed ei seosta väiksemat sorti, häirivaid tervisemuresid toitumisega. Toit on pigem esmavajadus, kõhutäide."

"Paljud levinud dieedid on mõeldud hoopis raviotstarbeks, samuti pole head äärmused (ainult toortoit või karnivoorlus)."

"Ka väiksemaid tervisemuresid ei tasu jätta tähelepanuta, kuna see on keha viis anda märku, et midagi peab muutma."

Kuula saadet ja saa teada, miks on tervislik toitumine oluline ja mida üldse tähendab tervislik toitumine. Milliseid toitaineid tuleks süüa, kust saame me endale kõik vajalikud vitamiinid ja mismoodi saab toit meid toetada.

1x
00:00