Tegemist on roaga, mis ahjust võttes ja lahtilõigates on üks ilusamaid ning maaglisemaid õhtusööke - kuldne ja krõbe väliskiht, pruunilt aromaatne keskmine seenekiht ning tumepunaselt ahvatlev veise välisfilee. Lõigus Beef Wellingtonis on olemas terve õhtusöök, juurde tuleb serveerida veel vaid paks punaveinikaste ning kõrvale klaas head Madeira't.

Beef Wellingtoni ajalugu ja ka nimesaaga on üsna segane ning paljude tahkudega. Üks arvamus ja veendumus leiab, et Waterloo lahingus Briti võidukaid vägesid juhtinud Arthur Wellesley, esimene Wellingtoni hertsog, on selle Inglise traditsioonilise liharoa isa ja nimeandja. Roog maitses ka Ameerika Ühendriikide presidendile Richard Nixonile ja Wellingtoni filee püsis pikka aega Valge Maja menüüs.

Roog maitses ka Ameerika Ühendriikide presidendile Richard Nixonile ja Wellingtoni filee püsis pikka aega Valge Maja menüüs.

Esimese Beef Wellingtoni valmistas Wellingtoni hertsogi kokk ning legendi kohaselt oli hertsog soovinud sellist rooga, mis koosneks lihast, kuid mida oleks võimalik leivapätsina igale poole kaasa võtta. Hertsog ise ei olnud tegelikult mingi gurmaan, aga see roog meeldis talle väga tänu erilistele komponentidele - trühvlid, hanemaksapasteet, õrn maitsev veisefilee ja kõige selle ümber lehttainas - niivõrd, et edaspidi käskis ta seda igal õhtusöögil serveerida.

Päris ühest selgust pole ka roa algkoostises. Ilmselt pakkis Wellingtoni hertsogi kokk selle algselt tainasse, mis koosnes vaid veest ja jahust, hiljem asendus see maitsvama ja ka töömahukama lehttainaga. Algselt kasutati ainult trühvleid ja hanemaksapasteeti, hiljem lisandusid ka teised seened ja kana- või pardimaksapasteet. Vahel on Wellingtoni fileed valmistatud üldse ilma pasteedita.

Erinevad peakokad on võtnud samuti julguse kokku ning pakkunud välja omad versioonid sellest klassikalisest ja imelisest roast. Võtame siinkohal malli maailmakuulsast peakokast Gordon Ramsay'st, kes on teinud oma versiooni selles kuulsast veiseliharoast, jäädes siiski uskumatult truuks originaalretseptile.

Vaata, kuidas valmistada perele õhtuks maailmakuulus Beef Wellington: