Mida tervislikku tööle kaasa võtta?

Kui kartulikrõpsud on teie nõrk koht, siis on köögiviljadest valmistatud tervislikud laastud suurepärane valik just teile. Köögiviljade hulgast saate valida oma lemmikud, olgu selleks siis porgand, suvikõrvits, peet, bataat, lehtkapsas või brokoli. Lisaks saate erinevaid köögivilju omavahel vabalt segada ja seeläbi valmistada maitsvaid, kuid tervislikke köögiviljalaaste nii tööle kaasa kui ka filmiõhtuks.

Kuidas tervislikke köögiviljakrõpse valmistada?

  • Lõigake valitud köögiviljad õhukesteks viiludeks.
  • Laotage need küpsetusplaadile.
  • Seejärel pintseldage köögiviljad oliiviõliga ja maitsestage vastavalt soovile, kas soola ja pipraga või ürtidega (nt pune, tüümian, paprikapulber, rosmariin või karri).
  • Küpsetage laaste 170-180 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni need on krõbedad ja kergelt pruunistunud. NB! Küpsemise ajal peaks köögivilju jälgima, sest õhukeste viilude puhul on üleküpsemine kiire juhtuma!

Võtke küpsetusplaat ahjust välja ja laske köögiviljadel mõnda aega toatemperatuuril jahtuda, et muuta nende pind veelgi krõbedamaks.

Pakkige laastud lõunaks kaasa. Kõige parem on see, et need püsivad mitu päeva krõmpsud, nii et saate korraga valmistada veidi suurema osa ja nautida neid tööl isegi igal nädalapäeval.

Lihtsad köögiviljakrõpsud on oluliselt tervislikumad kui töödeldud ja kõrge kalorsusega kartulikrõpsud. Lisaks hoiavad nad tõhusalt nälga eemal ja aitavad rahustada ärevust, mida paljud söögikordade vahel võivad tunda.

Jogurt puuviljade, kaneeli ja tumeda šokolaadiga

Valige alati naturaalne jogurt, mida ei ole magustatud suhkru ega muude magusainetega. Vastavalt eelistustele saate valida, kas täiesti rasvavaba versiooni, veidi paksema Kreeka jogurti või taimse sojajogurti.

Tänu puuviljade, kaneeli ja tumeda šokolaadi maitsele saab jogurtist magus ja maitsev pala. See on suurepärane suupiste neile, kes kipuvad söögikordade vahel maiustusi eelistama. Õnneks ei leia sellest vahepalast, erinevalt kommidest või saiakestest, tarbetut suhkrut! Samuti veenduge, et tume šokolaad sisaldab vähemalt 70 protsenti kakaod. Nii tulevad tumeda šokolaadi tervislikud eelised esile parimal võimalikul viisil.

Kuidas valmistada?

Valige meelepärased puuviljad või varieerige neid uue maitsemõõtme saamiseks! Tükeldage puuvili ja riivige jogurtisse šokolaad.

Segage kõik koostisosad omavahel ja pange jogurt purki valmis. Kui teie hommikud on kiired, võiksite eelmisel õhtul suupiste valmistada.

Tervislikud suupisteküpsised kaerast ja banaanist

Kui olete üks neist, kes armastab söögikordade vahel küpsiseid nosida, siis siin on lihtne tervislike küpsiste retsept, mille valmistamiseks vajate ainult kahte koostisosa – banaani ja kaerakliisid.

Mida vaja läheb?

  • Üks keskmise suurusega küps banaan ja umbes 30 grammi kaerakliisid.
  • Purustage küps banaan kahvliga ühtlaseks massiks ja segage hulka kaerakliid.
  • Soovi korral võite lisada näiteks kaneeli, kuivatatud puuvilju, pähkleid, rosinaid, seemneid või mandleid.
  • Tehke massist väikesed portsjonid. Asetage need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajutage need niiske käega tasaseks ja küpsetage umbes 15-20 minutit 180 kraadi juures. Kui küpsised on valmis, võtke need ahjust välja ja laske toatemperatuurini jahtuda. Küpsiste kauemaks hoiustamiseks pange need õhukindlasse klaaspurki.


Kodujuust ja beebiporgandid või kirsstomatid

Madala rasvasisaldusega kodujuust ja beebiporgandid moodustavad tervisliku suupiste. Kodujuustu soovitatakse sageli tervisliku toitumise ja erinevate toitumiskavade osana. Kodujuustus on lisaks valgule veel mitmeid kasulikke toitaineid. Kodujuust on suurepärane valik ka neile, kes teevad palju trenni ja soovivad lihasmassi suurendada, kuna see sisaldab rohkelt valku.

Tšiiaseemnetest ja puuviljadest valmistatud puding

Seda suupistet on suurepärane nautida näiteks hommikul, enne lõunat või pärastlõunal.

Tšiiaseemned sisaldavad palju kiudaineid ja küllastumata rasvhappeid, näiteks Omega-3 ja -6 rasvhappeid. Sel põhjusel - ja nagu on rõhutatud mitmetes teadusuuringutes - aitavad tšiiaseemned ära hoida mitmesuguseid haigusi, sealhulgas hüpertensiooni, südame-veresoonkonna haigusi ja diabeeti.

Tšiiaseemnetest maitsva pudingu valmistamiseks peate segama 3 supilusikatäit seemneid kahe osa piima (nt soja-, mandli- või tavalise piimaga).

Valmistamine:

  • Hoidke segu paar tundi külmkapis, selle aja jooksul paisuvad tšiiaseemned ja moodustavad joogist pudingitaolise tarretise.
  • Järgmisena peate vaid pudingu sisse segama oma maitse järgi puuvilju: olgu see siis mango, banaan või õun.
  • Pange puding koos puuviljadega klaaspurki ja laske sellel üleöö külmkapis seista. Nii on see maitsev suupiste näljatunde korral nautimiseks valmis.

Kui ostate need külmutatult, lisage oad koos soolaga keevasse vette, keetke umbes 3-5 minutit, kallake liigne vesi ära ja maitsvad edamame oad on kohe söömiseks valmis!

Edamame ubades on palju taimseid valke ja mikrotoitaineid nagu kaltsium, raud, fosfor ning mangaan, samuti vitamiine nagu C-, B9- ja K-vitamiin.

Kombineerige sojaube oma maitse järgi erinevate köögiviljadega ja saatve maitsva ning tervisliku toiduvaliku, mida lõunapausil süüa!

Jälgige tasakaalustatud toitumist ka tööl olles, nautige neid tervislikke suupisteid ja tehke need populaarseks ka kolleegide seas! Need pingutuseta valmivad suupisted aitavad teil hoolitseda oma tervise eest!

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris on juttu, saab lugeda SIIN