Lõunasöök Foto: Ilmar Saabas
Ajad ja kombed dikteerivad selle, kuidas, kui tihti ja kui raskelt/kergelt keegi sööb. Geograafia piirab aga selle, kui värske ja mitmekesine on see, mida süüakse. Harjumused ja ajaugu aga panevad paika selle, kas toit on igem kütus kui nauding, pigem kas süüakse selleks, et elada või vastupidi.

Eestlaste ajalugu on ääriselt rikkalik nende mõjutajate poolest, kes meie maal viimase aastatuhande jooksul on oma usku ja kultuuri levitanud – siin on mitmeid kordi käinud nii venelased, sakslased, kui rootslased, sisse on põiganud ka taanlased ja liivlased. Eestlase verepilt on sama rikkalik kui lapitekk. Iga “külaline” on aga jätnud maha ka oma toiduDNA, mis on põimunud kohaliku elaniku igapäeva. Suurima toidualase paugu pani meile loomulikult 50 aastane NSVLi periood, mis hävitas nii toidu kultuuri kui toidu tundmise, rikkalikkuse.

Vähehaaval on viimased veerandsada meie toitumismustreid parandanud, restoranide ja väikepoodide järgi pealinnas ning mujal võib jääda mulje äärmiselt rikkalikust toidulauast. Kas see on nii ka tegelikult, koduses intiimsuses. Uurisime kolmelt eestlaselt, kuidas nemad söövad.

Nii siis … küsisime:

  • Milline näeb välja Sinu argipäeva hommiku söök? Mida sööd aga nädalavahetusel hommikuks?
  • Kas Sulle meeldib kiirtoit? Kui tihti sa kiirtoitu sööd?
  • Kas Sa eelistad pigem liha, leiba/piima või juurvilju?
  • Mida Sa sööd aga tavaliselt lõunaks? Kus sa lõunat sööd?
  • Milline näeb välja sinu õhtusöögirutiin? Kas valmistad ise söögi?
  • Millise teise riigi toidud sulle meeldivad? Mis road täpsemalt?
  • Kui avatud oled sa uute toitude söömisele? Kui palju sa katsetad retseptidega? Mis oli viimane toiduüllatus?
  • Milline näeb välja Sinu argipäeva hommiku söök? Mida sööd aga nädalavahetusel hommikuks?
  • Kas Sulle meeldib kiirtoit? Kui tihti sa kiirtoitu sööd?
  • Kas Sa eelistad pigem liha, leiba/piima või juurvilju?
  • Mida Sa sööd aga tavaliselt lõunaks? Kus sa lõunat sööd?
  • Milline näeb välja sinu õhtusöögirutiin? Kas valmistad ise söögi?
  • Millise teise riigi toidud sulle meeldivad? Mis road täpsemalt?
  • Kui avatud oled sa uute toitude söömisele? Kui palju sa katsetad retseptidega? Mis oli viimane toiduüllatus?

1. Argipäeva hommikusöök on kiire võileib või kui läheb väga kiireks, siis võtan kontori alt kohvikust putru alles tööle jõudes. Hommikul eelistan võimalikult kaua magamist igale muule tegevusele, seega võileib on maksimaalne, mida suudan teha. Ja loomulikult ei söö seda laua taga, vaid riidesse pannes või meiki tehes. Nädalavahetusel seevastu teen ilusa hommikusöögi, kuhu käivad alati mingil kujul munad, palju rohelist, seemneid jne.

2. Igasugused MacDonaldsid jmt on välistatud, nii palju kui olen proovinud elus, on alati megapaha olla pärast - ju on mul tark organism. Kui R-Kioskis müüdavaid Joes Ostrati pakitoite võib kiirtoiduks nimetada, siis need on minu lemmikud. Aga üldiselt elelistan iga kell värskest toorainest puhast toitu.

3. Liha nii paju kui vaja, aga üle ei pinguta. Maitseb ainult hästi tehtud kvaliteetne liha. Juurviljad ja aedviljad meeldivad, aga vaid salatitest elada küll ei suudaks. Need käivad ikka ainult teiste toitude kõrvale.

4. Ma pole tegelikult toidu osas eriti valiv ega ka eriline pirtsutaja, sellised klassikalised Eesti maainimese toidud soobivad igati – kartul, liha, kaste, salat, leib, piim. Vahel kui lunch-date’l käin ja pean midagi peenemat sööma, siis alati ei tundugi nii hea, kui ehk peaks.

5. Kui olen üksi, siis võtan ikka mne Joel Ostrati valmistoidu. Kui koos oma teismelise pojaga, teen ikka õhtuks mõne hea ahjuprae - neid oskan kõige paremini. Suuremas seltskonnas aga meeldib söögiga katsetada, uuri retsepte lauale pakkuda. Samas mitmeid tunde vaaritada mulle ei meeldi, kiiruses on jõud.

6. Vene köök meeldib mulle väga, see polegi ju Eesti omast nii erinev. Kui kaugemale vaadata, siis Tai ja Vietnami köögid on mul lemmikud, eriti nende kahe riigi teravad supid. Vahemere köök istub mulle valikuliselt, kui sinikarbid, kammkarbid ja südakarbid maailmast kaoks, oleks küll nukker.

7. Olen uutele maitsetele täiesti ja üleni avatud. Vast ainuke asi, mis pähe tuleb, mida poleks nõus proovima, siis elusad vaglad ja tõugud. Üldse väga elavat süüa ei tahaks. Retseptidega ei katseta ehk siis ma ei kasuta tegelt üldse retsepte, kasutan fantaasiat.

  • Milline näeb välja Sinu argipäeva hommiku söök? Mida sööd aga nädalavahetusel hommikuks?
  • Kas Sulle meeldib kiirtoit? Kui tihti sa kiirtoitu sööd?
  • Kas Sa eelistad pigem liha, leiba/piima või juurvilju?
  • Mida Sa sööd aga tavaliselt lõunaks? Kus sa lõunat sööd?
  • Milline näeb välja sinu õhtusöögirutiin? Kas valmistad ise söögi?
  • Millise teise riigi toidud sulle meeldivad? Mis road täpsemalt?
  • Kui avatud oled sa uute toitude söömisele? Kui palju sa katsetad retseptidega? Mis oli viimane toiduüllatus?

1. Hommikuks üldiselt läheb loosi tee või kohvi, vaheldumisi päevadel, kas toitev puder või midagi külmkapist - soolatud lõhefilee, keedemuna, sinki ja juustu). Menüü sõltub suuresti aastaajast, suvel palju oma aias kasvanud salatit ja köögivilju, samuti palju melonit ja sinki. Pühapäeva hommikuti võtan aega ja valmistan Hispaania omletti.

2. Kiirtoit meeldib, aga sõõn harva. Statoilist teel olles kaheraudne, McDs ei käi.

3. Leib on igapäevane, küll piiran aga erinevate nisutoodete tarbimist. Abikaasa küpsetab ise maitsvat leiba. Piimatoodetest tarbin peamiselt kodujuustu, Kreeka jogurti ja kohupiima, piima ei joo. Eelistan liha ja söön seda hea meelega juurviljadega, kuna juurviljad on terviskilud, lisaks mõnusad.

4. Lõunaks söön erinevaid asju: suppi, kala, liha, salatit. Kui olen kodus, siis kodus ka söön. Kui metsas raietöödel olen, siis söön kännul istudes varem kaasa pandud praemunaga singileivaga, juurde kuum tee.

5. Õhtusöögid valmistab üldjuhul abikaasa, harva ka ise. Õhtuti sööme sarnaselt lõunasõõgile ehk igatsugu sooja toitu. Oluline on märkida, et ka õhtusöögi oluline nurgakivi peaks olema tervislikkus ja rikkalikkus valikus. Ehk siis harva on sama toitu mitu päeva järjest, kui pole juhuslikult tehtud hernesuppi, mõnda hautist või ahjuliha-juurvilju.

6. Istuvad väga Prantsuse ja Itaalia erinevad juustud, eksootilised puuviljad, kuivatatud sink (Itaalia, Hispaania). Eks ikka maitseelamuste pärast.

7. Olen avatud uutele maitseelamustele. Enamasti valmistab uusi toite abikaasa, kes nii mõnigi kord katsetab täitsa uute lisandite, toorainete ja tehnikatega.

  • Milline näeb välja Sinu argipäeva hommiku söök? Mida sööd aga nädalavahetusel hommikuks?
  • Kas Sulle meeldib kiirtoit? Kui tihti sa kiirtoitu sööd?
  • Kas Sa eelistad pigem liha, leiba/piima või juurvilju?
  • Mida Sa sööd aga tavaliselt lõunaks? Kus sa lõunat sööd?
  • Milline näeb välja sinu õhtusöögirutiin? Kas valmistad ise söögi?
  • Millise teise riigi toidud sulle meeldivad? Mis road täpsemalt?
  • Kui avatud oled sa uute toitude söömisele? Kui palju sa katsetad retseptidega? Mis oli viimane toiduüllatus?

1. Argipäeva ja pühade päevade erinevus on pigem selles, et nädalavahetusel on aega katsetada uute maitsetega. Enamasti valmib hommikul kas kiire puder marjade ja seemnetega või Prantsuse munapuder, peekoni, avokaado, peedi ja kodujuustuga. Kõrvale kohv ja värskelt pressitud apelsinimahl. Tundub aeganõudev, kuid kui nipid käes, läheb kiiresti.

2. Kiirtoitu saab vaadata väga erinevalt: kvaliteetset valmis toitu jah, kiirtoidukettide pakutavat võimalikult harva. Samas ei ole ükski toitu ju halb, küsimus on kogustes ja söömistiheduses.

3. Raske küsimus: eelitan neid kõiki, omal ajal ja hetkel. Olen fleksitarist ehk siis ma than pigem süüa hästi valmistatud juurvilju, millele liha, kala, piim, juust, leib annavad lisandina maitset, sisu ja vormi. Oleme unutanud ära klassikalise toitumispüramiidi, mille aluseks on juurviljad.

4. Lõuna koosneb kahest osast: esimene osa on kodus kokku segatud roheline smuuti umbes kell üks päeval, illele järgneb tugevam supp kella nelja paiku. Selle mõte on selles, et töölt koju jõudmise, koeraga jalutamise, poes käimise ja muu olmejama järel ei oleks vajadus süüa end kodus kohe kurgumandliteni täis. Eelistan erinevaid suppe, kreftised ja Aasiapärased eelkõige.

5. Õhtusöögi valmistan enamasti ise kogu perele, kui aga on külla või restorani minek, siis lähtub õhtune rutiin sellest. Tavaliselt üritan valmista midagi, mis on värkse, tervislik ja hetkel teemakohane – talvel hautised ja supid, kergemad liharoad, suvel salatid ja kergemad ampsud. Hetkel EV100 raames on käimas tõsine Eesti köögi renessanss – kamatoidud, karask, sõir, herne- ja oaroad ja nii edasi.

6. Raske öelda, toit üleüldse inspireerib. Kui aga midagi mainid siis Korea köök on väga meelepärane ja noppeid nii Jaapani, Tai, Itaalia kui Prantsuse köögist. Ilma hea rameni, tom kha või kimchita on keeruline läbi ajada.

7. Olen suur üllatuste otsija, kuid suurima üllatuse valmistaski mulle taasavastus – karask ja sõir, lisandiks pisut Peipsi ahvena äkist. Milline mõnus kohalik leiutis.