Kui tervislikud on sõstrad?

Vahet poel, kas punane, must või valge: kõiki sõstraid peetakse õigustatult tervislikeks. Mustsõstral on tervise osas siiski palju pakkuda, sest neis on võrreldes valge- või punase sõstraga, peaaegu kaks korda rohkem kiudaineid ja umbes kolm korda rohkem C-vitamiini (kuni 189 milligrammi 100 grammi kohta).

Punased ja valged sõstrad on sobivad ka diabeetikutele serveerimiseks, sest nende süsivesikute sisaldus on väiksem.

Tundlik magu annab mõnikord sõstraid süües tunda, reageerides nende suhteliselt paksule nahale ja seemnetele. Ebamugavustunnet saab vältida sõstrate läbi sõela hõõrumisega.

Sõstarde ostmisel veenduge, et need näeksid välja värsked ja et nende nahk ei oleks kahjustunud. Marjakobarate vahele jäänud lehed on heaks indikaatoriks! Kui need on rohelised ja mitte närtsinud, siis tasub marjade järele haarata.

Sõstarde hoiustamine

Kuigi sõstardel on suhteliselt paks nahk, mis kaitseb marjaliha usaldusväärselt, ei tohiks neid külmiku köögiviljaosas hoida kauem kui paar päeva.

Punased ja valged sõstrad sobivad suurepäraselt toorelt söömiseks, aga ka tordide, kookide, magustoitude juurde. Enamik mustsõstraid on hapukad, need sobivad hästi keediste ja mahlade valmistamiseks ning puuviljase noodina ulukiliha sisaldavatesse roogadesse.