Heal pannil on paks põhi, mis juhib ühtlaselt soojust ja hoiab kuumust pikka aega. Foto: Shutterstock
Milline on hea pann? Millega on mittenakkuva panni pind kaetud ja kuidas saab selle kasutamise aega pikendada? Üheksa head soovitust praepanni valimiseks ja hooldamiseks pani ritta Ilta Sanomat.

1. Mõnikord kleepub toit mittenakkuva pinnaga pannil külge juba peale paari nädalat kasutamist. Miks?

Pinnakate ei taga, et rasvainet pole vaja kasutada, kuna panni katte kvaliteet ja paksus varieeruvad. Paljud katted kuluvad üsna kiiresti.

Kui kaetud panni loputatakse pärast kasutamist ainult kergelt veega, ei saa pann piisavalt puhtaks ja toit jääb selle külge kergesti kinni.

Toiduainete kleepumist panni külge võib põhjustada ka liiga suur temperatuuri erinevus panni ja küpsetatava tooraine vahel. Valke sisaldavad ained, nagu liha, munad ja piim, jäävad külma panni külge kergemini kinni.

2. Milline on hea pann?

Heal pannil on paks põhi, mis juhib ühtlaselt soojust ja hoiab kuumust pikka aega. Paks põhi ei väändu nii kergesti kui õhuke, nii et pann püsib kindlalt pliidil. Õhukese põhjaga pann sobib peamiselt pannkookide ja omlettide praadimiseks, kuna toitu ei töödelda suure kuumusega.

On hea, kui pann on piisavalt suur. Väike pann on sageli ebapraktiline, sest toit valgub kergesti üle servade.

3. Kas piisab ainult ühest pannist?

Kõik sõltub sellest, mida te sellel pannil valmistate. Näiteks valige madala servaga ja kõrgete temperatuuridega sobiv pann praadimiseks ja pruunistamiseks. Suuremat, kõrge serva ja kaanega praepanni kasutage toidu hautamiseks.

4. Kas raske pann on parem?

Panni kaal ei oma suurt tähtsust. Mõni eelistab rasket malmist panni, teine jälle ​​kerget ja kvaliteetset mittenakkuva pinnaga toodet.

5. Milline on hea käepide?

Parim käepide on needitud panni külge, kuna see ei kuumene nii lihtsalt. Pliidi tüüp määrab, kui palju käepide soojeneb.

6. Millega mittenakkuvad pannid kaetud on? Kas teflon on kahjulik?

Teflon on polütetrafluoroetüleenina (PTFE) tuntud kemikaali kaubamärgi nimi. Seda hakati tootma möödunud sajandi keskel. Perfluorooktaanhape (PFOA), tuntud ka kui C8, on üks keemilistest ühenditest mida kasutatakse tefloni valmistamisel. Mittenakkuva kattega panne eelistatakse just seetõttu, et nendega praadimisel saab vähendada rasva kogust toidus.

Kui kasutate teflonkattega panni, siis käige sellega hoolsalt ümber ja vältige kriimustamist, sest nii võivad erituda mürgised ained. Toiduvalmistamiseks uut panni ostes, uurige enne, millest see on valmistatud ja kes on tootja. Järgige hoolikalt tootja poolt antud kasutamisjuhiseid.

Tefloni halva maine tõttu on püütud leida teisi mittenakkuvaid kattematerjale. Järjest populaarsemaks on saamas keraamilised mittenakkuvate katetega pannid, mis on tavaliselt valmistatud alumiiniumist ning seejärel kaetud keraamilise kihiga, viimane on tehtud anorgaanilisest ainest, tavalisest ränist.

7. Kuidas saab kaetud panni kasutamise aega pikendada?

Ärge hoidke toitu pikka aega pannil. Kasutage plastikust või puidust spaatlit. Peske pann käsitsi kuuma veega. Pesuvahend eemaldab kogu rasva panni pinnalt ja aja jooksul kleepub sinna toit külge.

Kuigi uutel pannidel võib olla märge masinas pesemise kohta, pole see soovitatav. Masinpesu lühendab panni eluiga oluliselt.

Ärge kuumutage tühja panni. Liigne kuumus võib panni jäädavalt kahjustada.

8. Kuidas panni külge kõrbenud toitu eemaldada?

Panni külge kõrbenud toitu on tülikas eemaldada. Seetõttu on soovitatav pann kohe pärast kasutamist pesta. Kui toiduosakesed on kangekaelselt panni küljes kinni, siis aitab leotamine.

9. Kuidas panne hoiustada?

Kui hoiate panne köögikapis üksteise peal, siis pange kriimude vältimiseks nende vahele paar köögipaberi lehte.

Paljud kokad eelistavad roostevabast terasest panne. Malmist ja terasest pannid on vastupidavad, kergesti hooldatavad ning muutuvad ajaga ainult paremaks. Korralikult karastatud malmist praepann on väga mugav kasutada ja selle pind nakkub harva. Malmpanni puhul tuleb meeles pidada, et seda ei soovita tugeva nõudepesuainega ja masinas pesta. See võtab panni kaitsva kihi maha.

Millest Oma Maitse oktoobrinumbris juttu on, saab lugeda SIIN