Paljude kodukokad maitsestavad toite ürtide abiga. Eksperdid peavad seda suundumust väga positiivseks, kuna see käib kaasas inimeste teadlikuma toiduvalmistamisega.

Värskeid maitsetaimi - tüümiani, salveid, peterselli, rosmariini, basiilikut, murulauku - saate kasutage paljude roogade juures. Maitsetaimede eeliseks on, et need asendavad suures osas soola ja pipart!

Terav nuga on põhinõue

Kui soovite oma sööki maitsetaimedega täiustada, on oluline kasutada teravat nuga. Nüri teraga nuga purustab õrnad lehed ja see mõjutab aroomi negatiivselt. Maitsetaimede lõikamiseks sobivad pisut laiema ja pika teraga kokanoad. Parima tulemuse saavutamiseks võite nuga enne selle kasutamist uuesti teritada. Tähtis: õnnetuste vältimiseks lõigake maitsetaimi alati stabiilsel lõikelaual!

Mõned olulised soovitused:

  • Enne maitsetaimede kasutamist tuleks neid ainult korraks veega loputada. Liiga pikk veega kokkupuude põhjustab oluliste toitainete kadumist. Kuid veenduge, et kogu muld oleks tõesti välja uhutud.
  • Sõela on maitsetaimede kuivatamisel parim abivahend. Raputage ürte sõelal lühidalt ja kuivatage need seejärel köögipaberiga.
  • Paljudel on eksiarvamus, et maitsetaimi hakitakse, näiteks aedtilli kasutamisel tehakse üks peenike lõige, sest muidu muutub see ligaseks.
  • Maitsetaimi lõigatakse, sest hakkimine surub need kokku ja eeterlikud õlid jäävad lõikelauale.
  • Heaks mooduseks on ka maitsetaimede peenemaks rebimine ja seejärel uhmerdamine. Selliselt tulevad kõik väärtuslikud eeterlikud õlid kenasti välja.