Shutterstock
Kes ei taha jõulupraadi valmistades vaid maitsenüanssidest lähtuda, võib valida pühadelauale liha ka tervislikkuse järgi. Kuigi liha soovitatakse süüa järjest vähem, saab ka siin teha tervislikumaid valikuid.

• Kõige olulisem on valida lauale poolfabrikaatide ja vorstitoodete asemel puhas liha. Liha võiks olla mahedalt kasvatatud ning pigem veise- kui sealiha, sest veiseliha sisaldab vähem rasva.

• Hästi sobib linnuliha, kuid kahjuks pole seda Eestis mahedalt kuskilt osta.

• Aga olgu see linnu- või veiseliha, igal juhul ei tohiks seda ülemäära küpsetada ja praadida, sest kõrgel temperatuuril moodustub lihas mürgiseid ühendeid. Et nende teket vältida, võid liha eelnevalt õlles (eriti tumedas) või veinis maitsestuda lasta.

• Kõige parem liha valmistamise viis on keetmine või ahjus madalal kuumusel küpsetamine. Seega sobiks jõululauale näiteks maheveiselihast rostbiif.