Möödunud aastal oli täheldatav Sichuani köögi vastu huvi taastumine, täheldas Sammy Wu, Macau luksuskuurordis asuva MGM Cotai hotelli asepresident. Ta tõi välja sealses kuurordis asuva restorani "Five Foot Road" ja lisas "Ma loodan, et 2020. aastal tulevad Hongkongis avastamisele Hiina erinevate piirkondade köögid."

"Tahaksin näha rohkem kontseptsioone, mis eelistavad konkreetseid piirkondlikke kööke. Et inimesed räägiksid näiteks Lyon´i või Marseille eripäradest, mitte ainult üldisest Prantsuse köögist. Me näeme seda Hiina toitude juures, kuid see võiks olla kõigi peamiste köökide puhul. Toit on nii mitmekesine, miks peaksite lihtsalt peatuma ühe riigi tasandil?" ütles Singapuri restoranigrupi Unlisted Collection asutaja Loh Lik Peng.

Ülemaailmselt tahaksin väga näha ebatavalisi ja avastamata kööke. Mulle meeldiks kuulda Usbeki või Mongoli toidust, võib-olla midagi Polüneesiast või Melaneesiast," lisas ta.

2. Pärandkultuuride säilitamine

Grupi Lo & Behold asutaja Wee Teng Wen täheldab Singapuris kasvavat nõudlust toidualaste teadmiste osas. Oma värskeimas restoranis "Kin" keskendub ta Singapuri kultuuripärandisse kuuluvatele retseptidele ja iidsetele toidu töötlemise meetoditele, näiteks fermenteerimisele.

"Loodan, et restoranitööstus edendab jätkuvalt toidupärandi ja kultuuride säilitamist, et restoranide külastajad saaksid toidust õppida ja paremini mõista erinevaid kultuure,” ütles Wu.

3. Jätkuv püüdlus keskkonnasäästlikkuse poole

"Jätkusuutlikkus on ka 2020. aastal jätkuvalt kuum teema," ütles kahe Michelini tärniga tunnustatud restorani "Tenku Ryugini" peakokk Hidemichi Seki.

"Peaksime keskenduma rohkem tervislikele ja looduslikele koostisosadele, mis on head keskkonna jaoks nii praegu kui ka tulevikuks. Kokk ei saa töötada ilma heade ja jätkusuutlike toiduaineteta,” lisas ta.

Mis puutub veinitööstusesse, siis kolme Michelini tärniga restorani peasommeljee Bernard Chan on arvamusel, et püüdlus olla keskkonnasäästlik paneb järjest enam biodünaamilise ja vegan sertifikaadiga veine ihaldama.

Veinijoojad, nagu toidunautlejad, on mures veinide päritolu pärast. Nad tahavad teada, mida nad oma kehasse panevad, mis ei erine tootjalt tarbijale kontseptsioonist toidu puhul,” rääkis Chan.

4. Toidu- ja joogitööstuse sektoris töötavate inimeste vastupidavus

Oma pikkade tundide, intensiivse töökoormuse ja kõrge stressikeskkonnaga on restoranitööstus olnud töötajatele alati nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt raske. Tööjõuprobleemidest restoranitööstuses ja kokkade ületöötamisest ollakse järjest enam teadlikud ja sellest räägitakse ühe rohkem.

5. Kõrgetasemelist toitu ja teenindust pakuvate söögikohtade muutmine lastesõbralikuks ja naiste kaasamine

Taipei´s asuvate restoranide "Orchid" ja "Monsieur L" omanik Frank Liu, kes on ühtlasi kahe lapse isa, usub, et 2020. aastal saavad eksklusiivsemat toidukogemust pakkuvad söögikohad lastele ja nooremale publikule järjest enam kättesaadavamaks ning kõrgetasemeliste söögikohtade reeglid muutuvad leebemaks.

“Arvan, et lapse toidualast maitset tuleks arendada juba noorelt. Söögilaua taga saavad nad õppida vahet tegema, mis on värske, maitsev ja tõeline," ütles ta.

Ja kuigi toidu- ja joogitööstuses olevate naissoost professionaalide arv kasvab, usub Liu, et arenguruumi veel on. "See nõuab paremat kohtlemist ja töökeskkonda kõikidele selles sektoris töötavatele spetsialistidele," lisas ta.

Allikas: Michelin Guide