Foto: Shutterstock
Milliseid vitamiine sügishooajal tarbida, et püsida terve ja tugev? Toitumisega saame ise palju ära teha ja oluline on meeles pidada, et saaksime kõiki toitaineid piisavalt.

"Vanusega inimeste energiavajadus väheneb, aga toitainelised vajadused püsivad ja seetõttu tuleb arvestada, et need oleksid kaetud kuna toitainete imendumis- ja seedimisprotsess ei ole enam nii tõhus, kui noorematel inimestel. Toiduga on vaja saada kõiki toitaineid, vitamiine ja mineraale ning ära ei tohiks unustada ka makrotoitaineid," paneb südamele kliinilise toitumise arst-konsultant Hanna-Liis Lepp.

"Eakate inimeste puhul on riskiks haigestumise puhul valgudefitsiit. Makrotoitaineteks nimetatakse süsivesikuid, valke ja rasvu. Toiduvalgu peamised allikad on liha, kala ja muna, aga menüüd peaksid tasakaalustama ka köögiviljadest ja pähklitest saadavad valgud," ütles Lepp Prillitoosile antud intervjuus.

"Kuna eakate puhul on toodud välja, et valgudefitsiit võib neil põhjustada vastuvõtlikkust haigustele, siis lisaks tuleks jälgida ka, et toiduga saadakse kätte asendamatud rasvhapped," rõhutas Lepp.

Asendamatud rasvhapped oomega-3 ja oomega-6 on organismi kasvamiseks ja toimimiseks väga tähtsad. Kuna neid aineid kehas kuidagi ise ei teki, tuleb neid aineid täiendavalt toidu või toidulisanditena tarbida. Oomega-3-rasvhappeid saame me toidust, tarbides näiteks kala ja pähkleid.

"Kui närimisprobleemide korral on pähkleid ja seemneid keeruline süüa, siis appi tulevad pastavormis pähklitoidud, näiteks seesamiseemnepasta on heaks allikaks asendamatu amino- ja rasvhapetele ning rasvlahustuvatele vitamiinidele. Eakaid ohustab ka rauadefitsiit. Selle heaks allikaks on näiteks maks. Seleeni saab täisteratoodetest. Kombineerige mereande, köögivilju ja täisteratooteid, et need kõik oleksid menüüs olemas," soovitas Lepp.

"Sööge tasakaalustatud, tervislikku toitu, leidke meetodid, kuidas teha oma toidulaud huvitavamaks. Eakad peaksid kindlasti võtma juurde ka D-vitamiini, et püsida terved," andis Lepp nõu.