See on noorte roheliste kookospähklite sees olev läbipaistev vedelik. Kas teadsite, et noored kookospähklid sisaldavad kuni 800 ml kookosvett?!

Kookosvee eelised

1. Suur annus toitaineid

Kookosvee tarbimine on lihtne, hea ja tõhus viis oma keha vitamiinide ja mineraalidega rikastamiseks. Keha vajab kaaliumi aju ja närvisüsteemi korralikuks tööks, magneesiumi energia saamiseks ning vaske ainevahetuse toetamiseks.

2. Kookosvesi aitab kehakaalu kontrolli all hoida

Vaatamata magususele on kookosvees vähe kaloreid. Seetõttu on see täiuslik asendaja paljudele ebatervislikele jookidele, nagu näiteks magusad puuviljamahlad ja karastusjoogid. Kuna kookosvesi sisaldab ka märkimisväärselt suhkrut ja naatriumi, pole seda soovitav juua suures koguses.

3. See toimib kehas antioksüdandina

Lisaks on kookosvesi rikas antioksüdantide poolest, see sisaldab ka tsütokiniine, taimseid hormoone, millel on uuringutega tõestatud vananemis- ja vähivastane mõju. Kookosvees sisalduvad antioksüdandud aitavad kaitsta keha vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Vabu radikaale toodab keha ise ja nende kahjuliku mõju neutraliseerimiseks tuleb toiduga tarbida piisavas koguses antioksüdante.

4. Kookosvesi pakub kehale hüdratsiooni

Kookosvee heade mõjude hulka kuuluvad ka selle rikkalikud elektrolüüdid. Keha vajab neid mineraale vedeliku tasakaalu hoidmiseks. Need on suurepärased abivahendid näiteks pärast intensiivset treeningut. Kookosvesi sisaldab 5 vajalikku elektrolüüti: kaaliumi, naatriumi, magneesiumi, kaltsiumi ja fosfori.

5. Kookosvesi toetab südameveresoonkonda

Kookosvesi on kasulik madala vererõhuga inimestele, see aitab ennetada veresoonte lupjumist, alandada südameinfarkti riski ja reguleerida vereringlust. Lisaks aitab kookosvesi tõsta hea kolesterooli taset, mis teeb sellest joogist südameveresoonkonna terviseriskide ennetaja.

6. Kookosvesi aitab reguleerida veresuhkru taset

Hea mangaaniallikana aitab kookosvesi organismil metaboliseerida glükoosi, reguleerides seega veresuhkru taset. Mangaan mõjutab ainevahetuslikke funktsioone, ravib põletikke ja soodustab vitamiinide imendumist.

7. Aitab pohmeluse korral

Tänu oma isotoonilistele omadustele aitab kookosvee joomine kiiremini vabaneda alkoholi tarvitamise tagajärjel tekkinud vedelikupuudusest. Kookosvee joomine alkoholi tarbimise järgsel hommikul aitab taastada organismi tasakaalu.

Kui teil on peavalu, mis pole alkoholi tarbimisega seotud, võivad kookosvee omadused olla ikkagi kasulikud. Selles sisalduvad elektrolüüdid vähendavad ebamugavustunnet.

8. Aitab ennetada neerukivide teket

Kookosvesi aitab lahustada ka neerukive. Neerukivid moodustuvad, kuna neerudesse koguneb liiga palju kaltsiumi, oksalaate ja muid ühendeid. Kookosvesi aitab lahustada neerukive, sest see sisaldab kaaliumi, mis mängib tähtsat rolli uriini leelistamisel ja neerukivide tekke ennetamisel.

9. Kookosvesi aitab tugevdada immuunsüsteemi

Lisaks on kookosvesi rikas C-vitamiini ja aminohapete sisalduse poolest ning aitab tugevdada immuunsüsteemi ja võidelda gripiga.

Milline kookosvesi on parim?

Poodides pakutakse mitmesuguseid kookosvesi ja väga oluline on lugeda toodetel olevaid silte. Valige kookosvesi, mis on võimalikult looduslik ja ilma igasuguste lisaaineteta.

Allikas: AskelTerveyteen