Kartuli-muretainapõhjal sibula-toorjuustupirukas Tuuli Mathisen
Väga maitsev ja tervislik pirukas. Kartuli-rukkijahust põhi jääb nauditavalt rustikaalne ja sibula-peekonitäidis piisavalt rikkalik. Kõik see kokku maitseb nii mõnusalt, et märkamatult sirutub käsi ikka uue ja uue tüki järele.

Koostisosad:

RETSEPT

  • 4 tk Keskmine toores kartul kooritult ja peenelt riivituna
  • 1 tk Hakitud sibul
  • 1 dl Rukkijahu
  • 2 tk Lahtiklopitud muna
  • Sool

TÄIDIS

  • 3 tk Sibul
  • Õli
  • 100 g Peekon või suitsusink
  • 150 g Toorjuust
  • 1 dl Koor 10%
  • 100 g Juust
  • 2 tk Suurem muna
  • Sool
  • Must pipar
  • 1 näpuotsatäis Jahvatatud muskaatpähkel

Valmistamine:

  1. Sega kausis tainapõhja ained. Vooderda 20 x 25 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga ning laota tainas põhjale ja külgedele. Küpseta 180–200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.
  2. Põhja küpsemise ajal prae sibulast lõigatud poolrattaid keskmisel kuumusel õli sees. Sibul peaks jääma klaasjas, mitte pruunistunud. Tõsta pirukapõhi ahjust välja. Alanda ahjutemperatuur 170 kraadini. Kalla põhjale praetud sibul ja hakitud peekon. Sega omavahel toasoe toorjuust, munad, koor, sool, pipar ja muskaatpähkel ning kalla sibula peekonikihi peale. Tõsta ahju ja küpseta 15–20 minutit. Lisa pirukale riivitud juust ning küpseta veel 15–20 minutit, kuni pirukas on kuldpruun.