Foto: Shutterstcok
Rohelised smuutid on leidnud tee miljonite inimeste toidulauale. Kas olete kunagi proovinud rohelisi smuutisid, milles on ühendatud rohkelt lehtköögivilju koos mõnede puuviljade, tervislike rasvade ja valguga. Rohelise värvi annavad smuutidele lehelised ja köögi- ning puuviljad: spinat, lehtkapsas, naat, nõges, avokaado, seller, kurk, kiivi, pirn jne. Alljärgnevas artiklis tutvustame müüte ja fakte roheliste smuutide tervislike omaduste kohta.

Millised on roheliste smuutide seotud levinumad müüdid ja faktid, vahendab AskelTerveyteen

Müüt nr 1: rohelistel smuutidel on salendav toime

Tervislike smuutide lisamine oma regulaarsele dieedile võib tunduda ideaalne viis liigsest keharasvast vabanemiseks. Roheliste smuutide igapäevane tarbimine ei mõjuta siiski märkimisväärselt kehakaalu langetamist.

Miks?

  • Need ühendavad tavaliselt kahte või kolme erinevat puuvilja, mis tähendab, et tegelikult suureneb suhkru ja kalorite tarbimine.
  • Mahlapressi kasutamisel kaotavad köögiviljad ja puuviljad suure osa oma kiudainesisaldusest, mis vähendab nende seedimist soodustavat toimet. Toidu suus närimine aitab nii nälga kui ärevust vähendada. Nii et parem on süüa terveid puu- ja köögivilju, selle asemel, et neid juua.
  • Kaalulangus on protsess, mis hõlmab mitte ainult söömisharjumusi, vaid ka mitmeid erinevaid elustiili tegureid.

Müüt nr 2: parem on juua rohelisi smuutisid kui süüa puu- ja köögivilju

Rohelised smuutid on tervislikud, kuid tõele ei vasta see, et nende omadused on tervetest puu- ja köögiviljadest paremad.

Kuigi rohelised smuutid on toitainete saamiseks soovitatav menüüsse lisada, on tõsi ka see, et nende koostisosad võivad valmistamise protsessi käigus tervisele kasulikke omadusi kaotada.

Miks?

  • Puu- ja köögiviljad võivad smuuti valmistamise protsessis kaotada vitamiine, kiudaineid ja antioksüdante.
  • Kui toidurakud on kannmikseris lahti jaotatud, puutuvad need kokku hapnikuga. Hapnik on nende rakkude, sealhulgas vitamiinide ja muude toitainete lagunemise katalüsaator. Teisisõnu põhjustab kokkupuude hapnikuga oksüdeerumist, mis paneb alguse riknemisprotsessile.

Vastupidiselt mahladele sisaldab smuuti terveid vilju ja taimi, kaasa arvatud viljade vitamiinirikas koor ja isegi seemned. Samas lihtsustab blenderdamine siiski kiudaine seedimist ja teeb selle kehale kergemini omastatavaks, kirjutab Toitumistarkus.ee

Müüt nr 3: rohelised smuutid puhastavad keha

Üheks roheliste smuutide populaarsuse põhjuseks on nende oletatav võime keha puhastada.

Suure klorofülli sisaldusega puu- ja köögiviljade kombinatsioon näib olevat ideaalne abi kehasse talletunud toksiinide eemaldamisel.

Rohelistes smuutides sisalduvad toitained on meie tervisele kasulikud, kuid keha puhastavad toksiinidest neerud ja maks.

Rohelised smuutid võivad anda "lisaannuse" toitaineid, mis aitavad toetada nende organite tööd. Kui tervislikke eluviise ei järgita, siis ei aita peaaegu miski keha "puhastada".

Foto: Shutterstock
Roheline smuuti värske spinati ja puuviljadega

120 ml taimset piima

170 g rohelisi viinamarju

85 g ananssitükke

½ banaani

60 g spinatit

70 g jääkuubikuid

Valmistamine:

  • Pane kõik koostisosad kannmikserisse loetletud järjekorras ja kinnita kaas.
  • Lülita masin sisse ja suurenda kiirust aegamööda maksimumi peale.

Fakte roheliste smuutide kohta

Fakt nr 1: rohelised smuutid aitavad keha hüdreerida

See ei tähenda, et saaksite keha veega varustamisel üksnes neile tugineda. Hüdratsiooni osas pole midagi paremat kui puhas vesi. See ei sisalda kaloreid ja on oluline keha funktsioonide jaoks.

Ühest tervislikust smuutist ei piisa keha veega varustatud hoidmiseks. Seetõttu on lisaks smuutidele vaja päeva jooksul juua mitu (6-8) klaasi vett.

Foto: Shutterstock
Fakt nr. 2: Tervislike smuutide joomine võib avaldada tervisele positiivset mõju

Rohelistel smuutidel on tervisele mitmeid positiivseid mõjusid:

  • Neis sisalduvate kalorite hulk on mõistlik.
  • Need sisaldavad vitamiine, mineraale ja looduslikke suhkruid, mis aitavad organismile rohkem energiat anda.
  • Vaieldav on, et kas smuuti sobib põhitoidukorra asemel või vahepalana. Kindlasti tasuks tähelepanelik olla koostise suhtes ehk mitte lisada smuutisse liiga palju magusaid puuvilju, nt banaan, mango, ananass.
  • Kui teil on mõni haigus või kui te võtate ravimeid, on soovitatav eelnevalt konsulteerida arstiga

Loe lisaks: SMUUTIPAAST | Vitamiinide ja mineraalidega hoogu juurde!