Nõudepesumasina kasutamine nõude puhastamisel on säästlikum kui käsitsipesu. Kaasaegsed seadmed kulutavad puhastusprotsessi käigus vähem vett, kui sama koguse nõude käsitsi pesemisel. Nõudepesumasinad vajavad sõltuvalt seadme suurusest keskmiselt ainult 10 liitrit pesutsükli kohta, kirjutatakse portaalis Kuechenquelle.de

Siiski on oluline masinat hoolikalt käsitseda:

  • Ainult korralikult täidetud nõudepesumasin on tõeliselt energiasäästlik.
  • Asetage nõud masinasse hoolikalt. Sageli mahub nõudepesumasinasse veelgi rohkem, kui arvate.
  • Ärge loputage eelnevalt kõiki nõusid. Kaasaegsete seadmete puhul on täiesti piisav, kui loputate ainult tugevalt määrdunud nõud.
  • Kasutage olemasolevaid ökoprogramme.
  • Vältige lühikesi või kiireid programme, sest isegi puhastusprotsessi lühendades, tarbivad need tavaliselt vett ja elektrit rohkem.
  • Pöörake nõudepesumasina ostmisel tähelepanu energiatõhususe klassile.
  • Säästke vett nõusid käsitsi pestes


Kui teil pole nõudepesumasinat või kui pesete neid ikka ja jälle käsitsi, siis võite vee säästmiseks kasutada järgmisi nippe:

  • Kui loputate nõusid puhta veega, vältige kraani pidevat jooksmist.
  • Säästate palju vett, kui lasete kraanikaussi veega täituda ja seejärel pesete kõik köögiviljad korraga ära.


Üheks lihtsaks muudatuseks, mis säästab palju vett, on segisti aeraatori ehk sõela vahetamine. Sanitaartehnika poodides on saada mitmeid mudeleid, mis vähendavad oluliselt jooksva vee hulka.

Aeraatorid võivad olla nii segisti sisesed kui ka välised – seega, enne poodi suundumist kontrollige missuguse mudeliga on tegemist. Kontrollimaks enda segisti veetarvet, vaadake kui kaua kulub pooleliitrise klaasi täitmiseks. Kui selleks kulub umbes kolm sekundit, siis kulub minutis vähemalt 10 liitrit vett, mida on palju. Normaalne veekulu on vähem kui 6 liitrit minutis.

Sõela vahetamine

See on väga lihtne töö. Esmalt peaksite eemaldama vana aeraatori. Selleks tööks kasutage torutange või tellitavat võtit. Veenduge, et segisti keere on puhas ning keerake uus sõel omale kohale. Kindlasti järgige seejuures tootja paigaldusjuhiseid. Uue sõela paigaldamine säästab oluliselt vett ning vähendab seeläbi veele kuluvat raha, kirjutatakse portaalis Nokitse.ee

Ühe hoova segistiga kasutate tavaliselt vähem vett, kuna soovitud temperatuuri saab kiiremini määrata kui kahe hoovaga segisti puhul. Lekkiv kraan tuleks võimalikult kiiresti parandada või vahetada!