1. Kurkum

Enamik inimesi tunneb kurkumit seoses karriga. Nimelt annab see karrile tüüpilise kollase värvi. Kurkum sisaldab antioksüdante, mis kaitsevad meie organismi vabade radikaalide eest. Alates tänasest lisage toidule seda vürtsi sagedamini.

Näo kosmeetikatoodete koostisosana vähendab kurkum väidetavalt kortsude teket ja soodustab rakkude uuenemist. Lisaks väidetakse, et kollakasoranžil juurel on põletikuvastane toime.

Aasias on kurkumit ammu kasutatud ravimina ajurveeda meditsiinis, näiteks pea- ja kõhuvalude vastu. Kurkumil on väidetavalt ka toime Alzheimeri tõve ja vähi vastu, kuid see on teadusuuringutes veel tõestamisel.

2. Avokaado

Tänu oma väärtuslikele rasvhapetele võivad avokaadod aidata ka nahka sileda ja elastsena hoida. Avokaado sisaldab palju mikroelemente, millel on nahale positiivne mõju. Nende hulka kuuluvad vitamiinid A, B, C, E ja K, samuti kaalium, mis soodustavad näiteks rakkude uuenemist ja rakkude kaitset.

3. Kress

Kress ja eriti vesikress stimuleerivad rakkude ainevahetusprotsesse. See eemaldab saasteained kiiremini ja aitab toitainetel kiiremini rakku sattuda. Kress on suurepärane A-vitamiini või karotenoidide allikas. Lisaks sisaldab kress kaltsiumi, kaaliumi, mangaani, fosforit, foolhapet ning vitamiine C, E, K, B-1 ja B-2.

Kress maitseb suurepäraselt salatis või lihtsalt leival, näiteks koos avokaado või toorjuustuga.

4. Papaia

Papaia annab rohkelt antioksüdante, mis aitavad vabade radikaalide kahjustuste vastu võidelda. Vabad radikaalid tagavad kortsude kiirema tekkimise. Kui sööte papaiat sagedamini, siis saate sellega oma nahka nooremaks muuta. Maitsev puuvili sisaldab ka vitamiine A, C, K ja E, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, fosforit, B-vitamiine ja ensüümi nimega papaiin, millel väidetavalt on positiivne mõju ka ainevahetusele.

5. Kale

Kale on tõeline vananemisvastane jõujaam! Lisaks erinevatele antioksüdantidele, nagu karotenoidid, annab lehtkapsas palju C-vitamiini, kiudaineid, foolhapet, kaaliumi ja kaltsiumi. Teie keha vajab C-vitamiini ennekõike kollageeni tootmiseks, mis on peamine valk, mis annab nahale tugevuse ja elastsuse. Nii et lehtkapsas taldrikul hoiab naha noorena.

Salatile võib lisada tüüpilisi talviseid köögivilju - lihtsalt blanšeeri neid lühikese aja jooksul ja ongi valmis. Sageli on lehtkapsas spinati kõrval roheliste smuutide peamine koostisosa.

6. Mustikad

Mustikad sisaldavad ohtralt A- ja C-vitamiine ning antioksüdante, mida nimetatakse antotsüaniinideks – flavonoidiks, mis annab mustikatele ja muudele marjadele, näiteks murakatele ja leedrimarjadele sügava ilusa sinise värvi. Antioksüdandid kaitsevad teadaolevalt meie rakke keskkonnamõjude eest. Lisaks peaksid need fütokemikaalid aitama vähendada põletikulisi reaktsioone ja tugevdada rakumembraane.

7. Punane paprika

Lisaks suurele C-vitamiini osakaalule, mis on hea kollageeni tootmiseks, sisaldavad punased paprikad tugevaid antioksüdante, nn karotenoide. A-vitamiini sarnased karotenoidid annavad paprikale tugeva punase värvi. See koostisosa on hea mitte ainult meie nahale, vaid ka silmadele. Nagu porgandi või bataadi puhul, suudab meie keha karotenoide kõige paremini omastada, kui lisame neile veidi rasva.

8. Pähklid

Paljud pähklid (eriti mandlid) on suurepärased E-vitamiini allikad, mis aitavad parandada naha kudesid, säilitada niiskustaset ja kaitsta nahka kahjulike UV-kiirte eest. Kreeka pähklid on tõelised oomega-3 võimendajad, mis sisaldavad palju valke ja alfa-linoleenhappeid. Need aitavad meie nahal väiksemad kahjustused kiiremini kõrvaldada ja aeglustada naha vananemist.

9. Porgand

Porgandi oranž värvus pärineb antioksüdandist, mida nimetatakse beetakaroteeniks, mis muundub rasvaga koos A-vitamiiniks. A-vitamiin soodustab naha elastsust, ainevahetust ja annab meile lõpuks pehme, noorusliku väljanägemisega naha. Porgand sisaldab uskumatult 9800 mikrogrammi karotenoide 100 grammi kohta.

10. Roheline tee

Roheline tee, eriti matcha pulbri kujul, on üks paljudest supertoitudest, millel on väidetavalt vananemisvastane toime. Roheline tee sisaldab flavonoide, karoteene ja vitamiine A, B, C ja E, mis kõik on sekundaarsed taimsed ained, mis kaitsevad meie rakke. See on märgatav ka meie nahal.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saab lugeda SIIN