Nipid ümarate, väikeste ja lamedate juustude lõikamiseks

Ümarad, väikesed ja lamedad juustud saate lõigata kõige hõlpsamini kui kastate noa esmalt kuuma vette. Enne lõikama asumist tuleks nuga kuivatada, et vältida juustu pinna niisutamist.

Näiteks Camembert, tuleks lõigata võrdseteks kolmnurkseteks tükkideks, just nagu lõikaksite kooki. Lõikamine algab keskelt suunaga servade poole ja seda tuleks teha kõige teravama noaga.

Näpunäited Brie juustu tükeldamiseks

Brie-tüüpi juustud tuleb esmalt lõigata keskelt pooleks ja saadud viiludest teha väiksemad kolmnurgad.

Nipid silindrikujuliste juustude lõikamiseks

Silindrikujulist juustu, näiteks kitsejuustu kasutatakse salatites ja röstsaiadel selle meeldiva ja täidlase maitse tõttu.

Juustu struktuuri kahjustamise vältimiseks on soovitatav selle lõikamisel vältida liiga õhukesi viile.

Silindrilise kujuga juustu tükeldamiseks on soovitatav kasutada väga teravat ja niisket nuga. Nuga tuleks ka pärast iga sisselõiget kasta vette, et kõik viilud oleksid ühtlaselt siledad.

Nipid kõvade juustude tükeldamiseks

Kõvad juustud saab lõigata suuremateks kolmnurkseteks tükkideks, mida omakorda õhemaks viilutada. Ideaalis tuleks kõvad juustud tükeldada toatemperatuuril.

Kõvad juustud on läbinud niinimetatud "pressimisprotsessi", et muuta juust võimalikult kompaktseks. Juustu vanus määrab, kas juustu tihedus on suurem või väiksem. Kõvade juustude, näiteks Manchego puhul soovitatakse kasutada teravat nuga ja juustu tuleks lõigata toatemperatuuril.

Manchegot võib lõigata tükkidena, aga selle õhukeseks viilutamisel tuleb maitse paremini välja.

Nipid Parmigiano tüüpi juustude lõikamiseks

Parmigiano juustu (või üldisemalt Parmesani juustu) kasutatakse Itaalia köögis näiteks pasta ja lasanje täiendamiseks. Kuigi Parmesan on väga kõva juust, ei vaja see tegelikult erilist lõikamist. Tegelikult piisab, kui riivida või viilutada seda otse portsjoni peale.

Parmesani tükeldamine on väga lihtne: pange lihtsalt juustutükk lõikelauale ja lõigake see ebaühtlasteks tükkideks või riivige peeneks pulbriks.

Nipid sinihallitusjuustu tükeldamiseks

Juustesordid, näiteks Roquefort või Cabrales, on poolkõvad ja rasvased juustud, mida on paljudele keeruline tükeldada. Tegelikult ei tohiks nende juustude puhul oodata ideaalset tulemust, sest nende lõikamine on tavaliselt ebaühtlane. Parimate tulemuste saamiseks on siiski parem kasutada teravat juustufreesi. Juba kiilukujuliseks lõigatud sinihallitusjuustu puhul saate teha järgmist: asetage juustutükk lõikelauale ja lõigake see kiilu kuju järgides väiksemateks tükkideks.

Pehmema juustu tükeldamisel võite alternatiivina kasutada ka maitseta hambaniiti. Asetage hambaniit juustu mõlemale küljele, sõltuvalt sellest, millist osa soovite lõigata ja vajutage see juustu sisse.

Korrake protseduuri, kuni juust on lõigatud vastavalt soovile.

Maailmas on tuhandeid juustusorte, mis viivad keele alla. Sama lugu on ka juusturoogadega, need lasevad juustudel oma parimaid tüübiomadusi välja tuua.

Allikas: AskelTerveyteen