Kui te armastate toitu ja käite sellega köögis loominguliselt ümber, siis püüdke ka vältida toidu raiskamist, sest muidu ei jõua suurepärased koostisosad kõhtu, vaid prügikasti. Toidujäätmete tekkimisel on palju põhjuseid. Näiteks ei loeta toodete "parim enne" kuupäeva õigesti ja nii satub palju toitu veel enne kõlblikkusaega prügikasti. Või ostetakse reaalsest tarbimisest rohkem puu- ja köögivilju, teadmata päris täpselt, mida ülejääkidega peale hakata.

Maailma juhtiva keskkonnaorganisatsiooni WWF ((World Wildlife Fund)) uuringu kohaselt jõuab prügi keskmiselt 18,4 miljonit tonni toitu aastas. Oluline pole ainult see, et suured ettevõtted väldiksid toidu raiskamist. Ka üksikisiku tasandil saab aidata tagada, et vähem toitu jõuaks prügikasti.

Näpunäited, kuidas säästa puu- ja köögivilja ning muude toiduainete asjatult komposti sattumast, pani ritta portaal Koch-mit.de.

Toidujagamine selle paremaks kasutamiseks

Üks säästva tarbimise meetod on näiteks toidujagamine: need, kellel on teatud toiduaineid liiga palju, jagavad neid äraviskamise asemel teiste inimestega. Uurige, millised on teie kodulinnas toidujagamist toetavad ettevõtmised. Ka kodus saate oma harjumustes väikseid muudatusi teha, et vähem toitu prügikasti satuks.

Hooajalise puu- ja köögivilja tarbimine

Ostude tegemisel on mõttekas osta oma puu- ja köögivilju hooajaliselt ja piirkondlikult.

Saate hõlpsalt valmistada smuutisid, suppe või pestot puu- ja köögiviljadest, mis pole enam kõige ilusama välimusega, kuid on siiski söödavad.

Pruunide laikudega banaane ei pea minema viskama! Pange banaanid koos mee, sojapiima ja jääkuubikutega kannmikserisse ja töödelge segu mõni minut. Teie magus banaansmuuti ongi valmis!

Oluline on nõuetekohane hoiustamine

Teine viis toidu raiskamise vältimiseks on seotud toidu ladustamisega. Ostude säilitamine on sama oluline kui toidukorvi õige planeerimine. Kas olete teadlik, kuidas värskeid koostisosi, näiteks köögi- ja puuvilju, õigesti säilitada. Banaane või tomateid on parem hoida toatemperatuuril, maasikad ja viinamarjad eelistavad jahedamat ning peaksid olema külmkapis. Lisaks on külmikutes külmavööndid, mis pakuvad kiiresti rikneva toidu jaoks optimaalset temperatuuri.

Kuiv toit kuulub köögikappi või sahvrisse, kartulit tuleb hoida jahedas ja valguse eest kaitstult. Vaadake, milliseid toidukaupu soovite osta ja kuidas saate neid kõige paremini hoida. Nii on teil rohkem koostisosi kauem võtta.

Koostage ostunimekiri

See näpunäide kõlab esialgu lihtsalt, kuid on hädavajalik, sest see kehtib juba ostude tegemisel. Sageli minnakse toidupoodi, teadmata, mida tegelikult soovitakse osta. Selle tulemuseks on ostukärus toidukaubad, mida me tegelikult ei vaja. Need ei leia kodus kasutust ja lähevad halvaks. Nii et enne ostlemist küsige endalt: mida ma süüa tahan teha? Võtke mõni minut, vaadake oma retseptid läbi (küsige kõhult, milleks on tuju) ja võtke aega. Parim on teha endale ostunimekiri!

Valmistage õige kogus

Planeerige, mitmele inimesele ja millises koguses süüa teete. Muide, pärast toiduvalmistamist saate samuti vältida toidu raiskamist. Näiteks kasutada toidujääke teistes retseptides. Kui olete valmistanud köögiviljasupi ja teil on porgand ning sibul üle jäänud, saate need näiteks l klassikalises Bologna kastmes kasutada.

Spagetid Bologna kastmega

8-le

1 kg segahakkliha

praadimiseks õli

1 suur sibul

6 varssellerit

3 porgandit

200 ml keevat vett

4-5 loorberilehte

250 ml kuiva punast veini

Umbes 1,5 liitrit tomatikastet

Soola, värske pipar

Valmistamine:

Esmalt valmistage ette kõik koostisosad. Peske, koorige sibul ja porgand ning tükeldage. Eemaldage sellerilt lehed, lõigake ülemine ja alumine osa maha ja peske hoolikalt. Lõigake seller pisikesteks kuubikuteks.

Kuumutage õli suures paksupõhjalises potis, seejärel pruunistage selles hakkliha ja pange kõrvale. Valage pannile veidi õli ja hautage köögivilju ja sibulat. Seejärel valage selle peale keev vesi, maitsestage soolaga, keerake kuumus madalamaks, katke köögiviljad kaanega ning hautage umbes 15 minutit.

Eemaldage köögiviljadelt kaas ja lisage temperatuuri. Seejärel lisage köögiviljadele hakkliha, maitsestage ja lisage punane vein. Laske kõigel umbes 2 minutit tugevalt keeda, seejärel lisage tomatikaste ja loorberilehed. Lõpuks laske kõigel ca 2 tundi tasasel kuni keskmisel kuumusel küpseda.

Valmistage spagetid al dente. Enne kastme serveerimist eemaldage loorberilehed.

Millest Oma Maitse värskes numbris juttu on, saate lugeda SIIN