Foto: Gregor Jürna
Peatoimetaja tõstis koosolekul pastaka nagu helihargi üles ja ütles, et ma mugavustoite tehes end Eesti poole häälestaksin. Meie oma kodused maitsed välja otsiksin. Mul olid just peas uhked võõramaised viisid tantsima hakanud. Kuulsin pidurite kriginat ja … äkki lõi pirn põlema! Pigem oli see pilt. Hapukapsa­supis ujuvast pardilihast, külje all helendamas kaerakruup. Uus pilt tuli pannileivast — Lääne-Saaremaa elujõulisest traditsioonitoidust. Tava­pärase suitsuliha asemel hoopis suitsujuustuga pikitult. Enne, kui arugi sain, tuksus süda tänutundest ja silmad põlesid vaimustusest — meie toidu­pärand on rikas ja elav! Ühe korra libastusin ka. Angersägaga, selle salapäraselt musta nahaga Aafrika magevee röövkalaga. Võrumaa mees kasvatab seda meitele värskelt söömiseks! Seda luksust ei saanud kasutamata jätta.