Vaata pakkumist SIIN

Kokad on läbi ajaloo pingutanud, et muna valmistamist täiustada. Pealtnäha lihtne toit, kuid paljud suudavad isegi muna valmistamisel midagi valesti teha. Kuidas muna suurepäraselt keeta? Kuidas teha ideaalset omletti? Need küsimused jäävad aga selle ilusa täiuslikult ümmarguse muna puhul ära.

Mune saab praadida, keeta, pošeerida ja nendest võib omletti valmistada. Aitad kasulike toitainete imendumisele kaasa, kui kasutad näiteks muna praadimisel oliiviõli või hoopis kookosõli.

Üks muna sisaldab umbes kuus grammi puhast ja kvaliteetset valku, millest 3,5 grammi tuleb munavalgest ja 2,5 grammi kollasest, mis sisaldab omakorda palju aminohappeid.

Munatoidud sisaldavad rohkelt toitaineid, sobides toiduks paljudele. Lisaks valkudele sisaldab üks suur muna ka viis grammi rasvu, üle 10 erinevat vitamiini ja mineraali ning mitte üldse suhkrut.

Uuringud on näidanud, et kanamunad sisaldavad suures koguses luteiini. Luteiin kaitseb silmi kahjuliku UV-kiirguse eest ja ennetab silmahaigusi vahendab Daily Mail.

Munad sisaldavad suurel hulgal ka D-vitamiini. See vitamiin aitab kehal kaltsiumi omastada, mõjub hästi meie luudele ja hammastele.

Kui plaanite homme hommikul endale näiteks härjasilma valmistada, siis selle roa puhul mängib olulist rolli praepann. Samuti peaks jälgima, et temperatuur ei oleks liiga kuum, sest see küpsetab muna liiga üle.

Praemuna täidab hästi kõhtu, kuid kas teate, mis teeb hea veelgi paremaks?

Head asjad, mida munale lisada, olgu viimane siis omleti, munapudru või praemuna kujul.

1. Hakitud murulauk. Puista praemunale kuivatatud murulauku, mis muudav roa meeldivalt särtsakaks.

2. Anna praemunale vahetu Itaalia hõng ja puista sellele värsket hakitud peterselli, lisa jahvatatud punast pipart ja oliiviõli.

3. Lisa praemunale majoneesi ja väikesteks tükkideks lõigatud peekonitükke ning raputa peale veidi paprikapulbrit.