“Tänavuaastane võistlus näitas selgelt, et õlu ja õllekultuur ei ole ainult meeste pärusmaa. Mul on hea meel näha, et ka üha rohkem naisi on enda jaoks avastanud õllemaailma põnevuse,” kommenteeris žürii esimees, ürituse algataja ja Eesti esimene koolitatud õllesommeljee Kristjan Peäske võistluse lõpptulemust.

Peäske lisas, et Eesti õllekultuur on viimase viie aastaga läbi teinud kiire ja kardinaalse muutuse, mis peegeldus ka võistlejate ühtlaselt kõrges tasemes. “Finalistide konkurents oli eriti tihe ja punktivahed olid lõppkokkuvõttes imeväikesed,” lausus Peäske.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president ja Eesti Parim Õllesommeljee 2013 Kristjan Markii nendib, et parima õllesommeljee võistlus on Eesti teenindajate, õllepruulijate ning -kaupmeeste jaoks unikaalne ja väärt võimalus täiendamaks enda serveerimisoskusi ja üldiseid teadmisi õlle joogikategooriast.

“Võistlus ja sellele eelnev koolituspäev on tiheda programmiga ja annab osalejale korraliku teadmistepagasi, mida muul juhul peaks päris kindlasti minema väljastpoolt Eestit otsima ja omandama. Mul on hea meel näha, et õllesõbrad on võistluse potentsiaali ja väärtuse ära tundnud ning üha enam inimesi soovib osaleda. Osalejate nimekiri on põnev ja tase kasvab iga aastaga – loodan sel aastal ägedat uut õllesommeljeed näha!”, kommenteeris Markii tänavuaastast võistlust.

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul on õllesommeljeede võistluse eesmärk edendada Eesti õllekultuuri: seda nii baarides, pubides ja restoranides kui ka tarbijate seas.

“Eesti parima õllesommeljee valimine on kindlasti kaasa aidanud sellele, et õlut kui joogikategooriat teadvustatakse ja tunnustatakse. Kui mõni aeg tagasi soovitati restoranides toidu kõrvale eranditult veine, siis juba mõnda aega võime näha seal ka väga erinevaid õllesid – see näitab teenindajate häid teadmisi õllest. Loeme seda osaliselt ka enda töövõiduks, kuna parima õllesommeljee võistlus kasvas välja Beer Stari projektiga alguse saanud koolitustest, mille käigus oleme praeguseks koolitanud enam kui tuhandet baarmeni õlut õigesti serveerima. Juba neljandat aastat toimuv võistlus annab kindluse, et õllede serveerimise ja toiduga sobitamise tase Eesti toidukohtades kasvab veelgi,” avaldas Noop lootust.

Eesti parima õllesommeljee selgitas välja žürii, kuhu kuulusid: õllesommeljee Kristjan Peäske, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president ja Eesti parim õllesommeljee 2013 Kristjan Markii, A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop, Eesti Parim Õllesommeljee 2015 Oskar Pihlik ja Eesti Parim Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi.

Eesti parim õllesommeljee esikolmik:

1. koht: Els-Maria Uibo (Umami)
2. koht: Helen Aasmann (Koht)
3. koht: Martin Vahtra (Tanker)