Kui kõht on täis, saad kaasa mõelda mahekasvatususku levitava mustasõstraentusiasti Margus Timmo loole, kes on tegus Setomaa mees. Temasuguste kohta öeldaksegi, kes teeb, see jõuab. Muu hulgas valutab ta südant selle pärast, miks me marju Poolast ostame, kui meie oma maa ja pinnas väga head saaki annab.

Kui marju kasvatada oma lõbuks, on suvi köögis tublisti kergem. Kui maasikad hakkavad läbi saama, on vaarikate hooaeg tipus, kohe-kohe saavad küpseks sõstrad, karusmarjad jne. Serveerime kaht nn viimase minuti kooki, mida on lihtne teha, aga need näevad see-eest üliefektsed välja. Sobivad nii aiapeole kui juubeliks.

Salakuulaja käis seekord maitsmas Joonas Koppeli meistriteoseid Kakumäe sadamahoones asuvas Puri Chef’s Side’is. Loe, mis imeroogi 15-käigulise degustatsioonimeüü raames pakutakse ja kuidas testijaid end pärast igat käiku aina enam hoituna tundsid. Muu hulgas käivad seal näiteks kokad sööjaid saalis lausa ise tervitamas, toite tutvustamas ning roale kastet lisamas. Kõik tundub loomulik ja sujuv.

Kas garaaž võib olla kohvik? Jesper Parve ja tema naabrite esialgsest kohvitamise kohast kasvas ühel hetkel välja ümbruskonna perede lemmikpaik, kuhu koguneda. Oma koduuksed või õue on sööjatele avanud paljud pered, üks esimesi oli nende seas MerMer. Aga saab ka kohvikuta, piisab vaid köögist, kui oled hakkaja vanaema, kelle lastel ja lastelastel pole lihtsalt aega süüa teha, aga temal ju just seda on. Nende tegusate meeste ja naiste lugude algused on innustavad ja ei lase ehk sinugi kätel lihtsalt niisama rüppe vajuda, kui oled oma hingelt toiduinimene.

Väga palju meie seast nendivad, et vähemalt kord nädalas tekib õhtul enne koju minekut hinge tunne, et täna tahaks midagi kerget. Selleks puhuks serveerime kolme lihtsat rooga fetaga, kus ei jää puudu ei maitsekirevusest ega valgurohkusest.

Suviti kipume me toast õue. Tahame olla tuulest viidud, kasvõi korrakski. Linnas, hallide majamüüride ja autoteede rägastikus pole selle soovi teostamine sugugi nii kerge, sest pargid ei mahu tihtilugu uusehitiste vahele enam mitte. Kuid just seal on puude kohinat ja linnulaulu kõige enam vaja. Martin Haljaste veedab ideaalse lõunapausi pargis ja tuletab meelde, kuidas rohelus meeletervisele nähtamatult kaasa aitab.

Metsa avastama minnes ära unusta kaasa võtta head söömist. Kadri Valsberg kokkas seal koos lastega ja tingimuseks oli, et toit saab valmis otse lõkkel. Muu hulgas leiti söödavat ka kuuse alt, joogivett maitsestati kaselehtedega ning tavalisest pärmitainast keerutati kokku maitsvaid tokisaiu.

„Kui vastassugupool teeb midagi arusaamatut, siis öeldakse, et mehed on Marsilt ja naised Veenuselt. Ka toitumise mõttes jääb tihti mulje, justkui oleksime eri planeetidelt,“ kirjutab toitumisnõustaja Teele Teder. Meese ja naiste erinevate maitseharjumuste taga on erinevad vajadused. Loe, kuidas me läheme isegi paksuks erinevalt.

Käes on ka kukeseene ja lestakala aeg! Jagame sinuga lahedaid retsepte, serveerime uhke lõuna aias ja küpsetame valmis terve hunniku hunnituid marjakooke. Tee ise süüa ja ole terve!

Oma Maitse ajakirja saad tellida SIIT.