Nimelt kasutatakse veini selitamisel tihti loomset päritolu aineid: kaseiini ehk piimavalku, kalapõiest saadavat kalaželatiini ehk kalaliimi või munavalgest pärit valku albumiini. Selitusained lisatakse veinile enne pudelitesse villimist, kui vein on veel suurtes vaatides. Tänu kleepuvatele omadustele tõmbavad selitusained endaga kaasa kestatükikesed ja pärmisette. Näiteks vahustatud munavalge vajub aeglaselt vaadi põhja, võttes kaasa kogu sette ja punaste veinide puhul ka kibedat maitset tekitavad fenoolid.

Hiljem selitusained eraldatakse ja pudelitesse villitakse kena kristallselge vein. Veganist veinisõprade rõõmuks kasutatakse ka mitteloomseid selitusaineid – savipõhist bentoniiti või aktiivsütt. Peale selle on paljud veinimeistrid otsustanud oma veinid jätta selitamata. Enamikku nendest veinidest nimetatakse naturaalseteks veinideks.

Annamari Nikkel.

Kuidas veinidel vahet teha?

Seda, kas vein on vegan või mitte, näitab pudelietiketil märge „vegan friendly” ehk veganisõbralik. Maitse järgi kindlaks teha ei ole võimalik. Mitmed kauplused tähistavad ka juba vegan veine vastavalt , maailmas tehakse seda juba aastaid. Vegan veinide, samuti vegan õllede ja kange alkoholi tootjad leiab saidilt www.barnivore.com/wine.

Kõikidele veinisõpradele teadmiseks, et vegan veini märk ei ole kvaliteedimärk, vaid viitab ühele aspektile veinivalmistamises.