Õunastopi peatused asuvad juba praegu Tallinna lasteaedades ning avalikes ja rahvarohketes kohtades: ikka selleks, et lapsele lasteaeda järele minnes või õhtul peale tööd poest läbi hüpates oleks mugav maitsvad õunad koju kaasa haarata.

Selleks, et õunad jõuaksid Tallinna lasteni, vajab projekt rahalist tuge - seepärast algatati ka Hooandja kampaania. Raha on vaja Õunastop peatuste valmis ehitamiseks, nende paigalduseks ning transpordiks.

Kuidas asi alguse sai?

Õunastopi idee sai alguse möödunud aastal, kui projekti algatajal Marika Juusul oli mure, mida teha liigsete õuntega. Vaatamata sellele, et tema peres on sirgumas neli õunasööjat last, tuli iga nädal puu all mädanema läinud õunu ära visata. Vahel õnnestus mõned õunad sokutada sõpradele, tuttavatele ja juhuslikele möödakäijatele, aga ikka jäi hunnikute viisi üle – niisama tänavale ei raatsinud ubinaid maha panna. Ka mahla keetmine ja moosi tegemine ei aidanud probleemi lahendada.

Marika Juusule valmistas rõõmu, kui talle tuli pealinnast külla sõbranna, kes viis suure kotitäie mahlakaid õunu Lasnamäele ühele neljalapselisele perele, kellel kodumaiseid õunu ei olnud. See ajendaski otsima püsilahendust, kuidas aiaomanikud saaksid linnarahvale kinkida õunad, mis muidu kompostihunnikusse rändaksid.

Kus asuvad Õunastop peatused?

Esimesed õunastop peatused asuvad Tallinnas. Kivila, Ümera, Läänemere ja Loitsu lasteaedades Lasnamäel. Pelguranna ja Maasika lasteaias Põhja-Tallinnas. Lisaks veel Kopli kalmistupargis ning Kalamaja pargis. Mustamäe kahes lasteaias ning kesklinna kahes lasteaias. Peatused avatakse augustikuu lõpus, juhul kui kõik läheb plaanipäraselt! Võib juhtuda, et heade inimeste abiga lisandub Õunastop peatusi veel juurde.

Õunakastid hakkavad välja nägema enam-vähem sellised, nagu pildil näha. Õunakastide alla paneme ka alused, et õunad seisaksid pisut kõrgemal ning nende peale tulevad rõõmsad, värvilised sildid, mis julgustavad inimesi tasuta õunu võtma.