Foto: Popsi Köök
Ilmad on läinud jahedamaks ja teetassi kõrvale sobib suurepäraselt vana hea klassika vaarak alias sotšnik. Need, kes vaarakuid on ise valmistanud, teavad, et poest ostetud ja isetehtud saiakesel on suur vahe.

See nostalgiline küpsetis maitseb eriti hea värskena ja siis kui kohupiimaga ei koonerdata. Oma Maitse sai sedakorda PÄEVA ROSINAKS inspiratsiooni Popsi Köögist. Nende kohupiimatäidisega rabedast hapukoore-muretaignast vaarakutel valgub täidis mõnusalt tainakihi vahelt välja.

Sotšnikud on Vene köögist pärit muredad kohupiimapirukad. Eesti Keele Instituudi järgi on eesti keeles nende maitsvate kohupiimapirukate nimeks vaarak.

Sotšnikud ehk vaarakud

Tainas:

50 g toasooja pehmet võid

225 g nisujahu

0,25 tl söögisoodat

60 g suhkrut

1 muna

3 sl hapukoort

näpuotsaga soola

Täidis:

200 g kohupiima

2 sl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

3 sl hapukoort

1 sl nisujahu

1 muna

Valmistamine:

  • Sega suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme rasvaine ning seejärel soodaga segatud jahu. Sega ühtlaseks ning pane külmkappi tahenema.
  • Valmista täidis. Lisa kohupiimale suhkur ja vanillsuhkur, siis hapukoor, seejärel muna ja viimasena jahu. Sega hoolega.
  • Rulli tainas 5 mm paksuselt üsna jahusele lauale ja lõika 10 cm klaasiga ümmargused kettad. Aseta ketta ühele poolele kuhjaga supilusikatäis täidist, murra teine tainapool peale. Jäta poolkuu servad lahti, et täidist välja paistaks. Määri pealt veega segatud munakollasega.
  • Küpseta 220-kraadises ahjus võitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil umbes 15 minutit, kuni sotšnikud on pealt helepruunid.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saab vaadata SIIN