PARIMATE PESTODE PARAAD | Kuidas ise pestot teha? Retseptid ja näpunäited
Itaalia köögi klassikasse kuuluvat pestot on lihtne valmistada ja see pakub maitsvat täiendust nii värske pasta juures kui dipikastmena. Klassikalise pesto põhikomponentideks on värske Parmesani juust (Parmigiano Reggiano), kvaliteetne oliiviõli, küüslauk ja röstitud seedermänniseemned. Punase pesto ehk pesto rosso jaoks vajate ka päikesekuivatatud tomateid ja tšillipulbrit, mis annavad tugeva ja meeldiva maitse.
Itaalias valmistatakse pestot traditsiooniliselt suures uhmris (itaalia keeles: "pestare"), kuni see on soovitud konsistentsiga. Selle valmistusviisi abil purustatakse küüslauk, seedermänniseemned ja ürdid kõigepealt kreemjaks massiks ning segatakse riivitud Parmesani juustu ja oliiviõliga. Sel viisil saavad aroomid parimal võimalikul moel esile tulla.
Lihtne alternatiiv on saumikseriga segu töötlemine. Kõigepealt segage ürdid, küüslauk, pähklid ja Parmesani juust ning lisage järk-järgult õli, kuni soovitud konsistents on saavutatud.
Millist õli kasutada?
Kui soovite ise pestot teha, on soovitatav ekstra neitsioliiviõli, kuna sellel on tugev maitse ja see annab pestole suurepärase aroomi. Oliiviõli alternatiiviks on neutraalse maitsega rapsiõli. Kreekapähkliõli sobib suurepäraselt ka Kreeka pähklitest tehtud pesto alusena, kuna see toetab maitset.
Kui kaua omatehtud pesto säilib?
Külmkapis, suletud anumas säilib pesto umbes 1-2 nädalat. Jälgige, et see oleks pidevalt õliga kaetud!
Kui leiate, et klassikalised variandid on liiga igavad, saate pesto maitset tuunida. Kasutage basiiliku asemel näiteks peterselli või koriandrit. Pestole suvise noodi andmiseks sobib hästi piparmünt. Kreeka pähklid, mandlid ja pistaatsiapähklid on suurepärane alternatiiv seedermänniseemnetele.
Pesto muutub eriti kreemjaks, kui kasutate parmesani asemel ricotta kohupiima.
Pesto alla Genovese ehk klassikaline basiilikupesto
75 g värsket basiilikut
2 sl röstitud seedermänniseemneid
1 küüslauguküüs
½ tl soola
200 ml ekstra neitsioliiviõli
2 sl värskelt riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Seedermänniseemnete röstimiseks kuumutage neid kuumal kuival pannil paar-kolm minutit, kuni seemned on kuldsed. Jahutage need enne pestole lisamist!
Töödelge kõik koostisosad, välja arvatud Parmesani juust, lisades need järk-järgult üksteisele. Kui kõik on püreestatud, segage hulka Parmesani juust.
Valage pesto klaaspurki (umbes 300 ml) ja sulgege korralikult. Pesto püsib külmikus värske paar nädalat.
Kui soovite pestot pastakastmena kasutada, siis lahjendage seda makaronide või spagettide vähese keeduveega.
Pesto rosso
25 g röstitud seedermänniseemneid
370 ml päikesekuivatatud tomateid õlis
1 tk küüslauguküüs
5 sl oliiviõli
50 g Parmesani juustu
soola-pipart
1 tl tšillipulbrit
Valmistamine:
Koostisosad 400 ml klaasanuma jaoks.
Röstige seedermänniseemneid kuumal pannil paar minutit kuni need on kuldpruunind.
Nõrutage päikesekuivatatud tomatid. Koorige ja tükeldage küüslauguküüs jämedateks tükkideks.
Püreestage tomatid, seedermänniseemned, oliiviõli ja küüslauk saumikseri abil. Riivige Parmesani juust ja lisage segule. Maitsestage soola ja pipraga ning tšilliga.
Pange valminud pesto puhtasse, kergesti suletava kaanega klaaspurki ja asetage külmikusse. Pesto säilib külmkapis vähemalt nädala. Veenduge, et see oleks klaaspurgis oliiviõliga täielikult kaetud.
Petersellipesto mandlite ja koriandriga
Kogus: umbes 250 ml
2 kimpu lehtpeterselli
1 suur peotäis koriandrit
2 küüslauguküünt
50 g kooritud jahvatatud mandleid
100 ml oliiviõli
50 g Parmesani juustu
Soola-pipart
Valmistamine:
Peske petersell ja koriander, raputage kuivaks. Lõigake varred ja lehed väikesteks tükkideks. Koorige küüslauk. Töödelge ürdid, küüslauk ja mandlid peeneks, segage õliga. Riivige Parmesani juust peeneks ja segage pestosse. Maitsestage soola ja pipraga. Veelgi intensiivsema maitse saamiseks segage pestole juurde peenestatud koriandrit. Kui te ei soovi kasutada koorega mandleid, siis leotage neid 30 minutit vees, nii saate "naha" hõlpsalt kätte.
Pistaatsiapesto
100 g soolatud ja röstitud pistaatsiapähkleid
1 küüslauguküüs
1 peotäis basiilikulehti
1 peotäis piparmündilehti
10 g riivitud parmesani
60 ml oliiviõli
Värskelt jahvatatud musta pipart
Vajadusel lisage maitse järgi soola
Sidrunimahl
Valmistamine:
Peske ürdid. Pange puhastatud pistaatsiapähklid, küüslauk ja ürdid uhmrisse või töödelge neid saumikseriga peeneks.
Lisage juurde õli ja Parmesani juust ning segage korralikult läbi.
Maitsestage sidrunimahla, soola ja pipraga.
Petersellipesto
75 g peterselli
1 küüslauguküüs
1,5 dl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
50 g riivitud Parmesani juustu
30-40 g pistaatsiapähkleid (röstitud ja soolatud)
Valmistamine:
Pange kõik koostisosad köögikombaini ning töötle segu ühtlaseks. Maitsestage soola ja pipraga.
Kreemjas pasta avokaadopestoga
4-le
1 küüslauguküüs
5 vart basiilikut
1 avokaado
80 g Parmesani juustu
6 sl oliiviõli
Soola-pipart
400 g spagette
250 g kirsstomateid
Röstitud seedermänniseemneid
Valmistamine:
Koorige ja tükeldage küüslauk. Peske basiilik, raputage korralikult kuivaks ja kitkuge lehed vartelt. Poolitage avokaadod, eemaldage südamik ja võtke viljaliha supilusikaga välja ning tükeldage. Riivige juust.
Püreestage saumikseriga basiilik, avokaado, õli ja 2/3 juustust. Maitsestage soola ja pipraga.
Keetke pasta soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendi juhistele. Vahepeal peske tomatid, kuivatage ja lõigake pooleks. Nõrutage pasta ja pange tagasi potti. Lisage pool pestost ja tomatid ning segage. Asetage taldrikutele, kaunistage ülejäänud pesto ja tomatitega ning puistake peale ülejäänud Parmesani juust ja röstitud seedermänniseemned.