Pimeõhtusöögi puhul on äärmiselt olulised kaks aspekti: pimedas istumise kogemus ja toit, mis serveeritakse. Kingitus.ee poolt korraldatud ja Tallinnas asuvas Aasia restoranis Krua toimunud pimeõhtusöögil oli esimese aspekti kvaliteet maksimumis, kui toidu ning selle serveerimisviisis annab norida.

Pimeõhtusöök pimeda juhendamisel

Parim osa pimeõhtusöögist oli istuda pilkases pimeduses ning teha seda koos vaegnägijaga, kes kogu ürituse juhtimist korraldades tegi selge sissevaate sellesse, milline on pimeda inimese igapäev. Sellest saab aimu aga perfektselt, sest pimeõhtusöök ei toimu mitte silmaklappidega malbema valgusega ruumis, vaid sõna otseses mõttes pilkases pimeduses: kelner liigub väga konspiratiivselt ringi kasutades “öövaate” prille.

Äärmiselt põnevaks kujunes ka nina ja näppudega erinevate toiduainete selgeks tegemine: kas see oli nüüd tatar, võis see olla tärklis? Mis see oli – pipar, kaneel, petersell? Elu nägijana ei pane meid situatsioon, kus me peaksime võtma minuti, et mõelda ja analüüsida välja, kas supi sisse poetatav ürt on rosmariin või till.

Kahetunnise õhtusöögi keskele jõudes tuleb tunnistada, et silmade ees virvendav valgus on hullus meie peas ning korraga hakkab tekkima segadustunne ja arusaam oma teiste meelte olemasolust: kõrv tajub sentimeetrise täpsusega, millises nurgas kukkus maha lusikas ja nina tuvastab, kummalt poolt on lähenemas kelner uue einekäiguga.

Kõige kiiremini saab selgeks pimedas toidu serveerimine ja söömine: vedelikke klaasi valades tuleb kuulata või pista näpp väheke klaasi, kruusi sisse. Meie pime teejuht selgitab, et tema tajub kuulmisega valades ära nii vedelike temperatuuri kui ka klaasi täituvuse.

Toidu leidmine taldrikul nii näppude, kui “lusikas, nuga, kahvel”-koosluses ei tekita probleemi, toit jõuab kenasti ilma kaota suhu. Eks alalhoiuinstinkt saab võimule ning rakendab kogu ressursi oma jätkusuutlikkuse tagamisele.

Rohkem einekäike = parem elamus

Kui enamuste õhtusöökide keskseks struktuuriks on toit, selle presentatsioon ja maitsed/aroomid, siis pimeõhtusöögil on toit vaid pool melust. Samas on toit siiski äärmiselt oluline ning ka koht, kus enamasti tehakse selged vead sisse. Midagi ei ole öelda Krua teravate maitsete või Aasiapäraste aroomide kohta, kuid palju on öelda sellest saadud pimeelamuse kohta.

Loomulikult on einetamine ja mõnusa kõhutäie saamine iga õhtusöögi eesmärgiks, kuid pimeõhtusöögil lisandub siia juurde taasavastamise aspekt: tuntud ja mõistetavate lihade/kalade, juurikate ja ürtide/vürtside ning nende koosluste taas- ja uuskogemine. Sellele ei aita kahjuks kaasa kui serveerida vähe erinevaid, kuid suureportsjonilisi roogi. Oleks oodanud väiksemaid ampse paljude erinevate maitsetega, tekstuuridega. Ei midagi hullumeelset ega veel taldrikul ringi sibavat, vaid vanade asjade uuesti avastamist. Selles osas kahjuks jäi gastronoomne vau-efekt poolikuks.

Kokkuvõtlikult on tegemist silmiavava – nali taotluslik – kogemusega, mis paneb meid ümber hindama nii toitu, maitseid kui elu nägevana.

Kui soovid ka ise seda põnevat elamust kogeda või sõbrale kingitust teha, siis kingitus.ee lehelt saab Pimeõhtusöögi muretseda. Vaata ka teisi pakkumisi Kingitus.ee koduleheküljelt.